Sollicitere!

25-05-2016

Van links naar rechts in het politieke spectrum is iedereen het er wel over eens: dat basisinkomen, dat klinkt zo gek nog niet. Dus waarom niet? Dat het komt, lijkt onvermijdelijk. Maar daar moeten we dan nog wel even op wachten. Men wil namelijk eerst nog even voelen of het water niet te koud is, want het blijft immers toch een sprong in het diepe. En dus zijn wij, studenten die spoedig afstuderen, maar weer eens mooi te vroeg (of te laat?).

Nee, wij studenten hebben pech. Met een opgedirkt cv (elke scheet die je gelaten hebt moet erop) en een kekke foto op je LinkedIn, moeten we de “bv-ik” zien aan te smeren. Anders is het gewoon een nummertje trekken bij het UWV. Of zwoegen op een onderbetaald tijdelijk contract, dat kan natuurlijk ook. Maar dan wel graag nog even meebetalen aan het pensioen van die ouwelui, want het laten instorten van het pensioenstelsel, daar moeten we nog even mee wachten tot de gehele babyboomgeneratie goed en wel de weg naar de eeuwige vrijheid heeft gevonden. Het liefst met een beetje een knappe wagen, een hypotheekvrij huis en we wie weet nog een beetje een fatsoenlijk vakantiehuisje in Zuid-Frankrijk voor erbij. Of op een van die schattige Griekse eilandjes, daar schijnen ze tegenwoordig voordelig te zijn.

Pech, ja, want zo’n basisinkomen heeft wel wat te bieden. Zonder zorgen de verworvenheden van de studie laten kristalliseren. Het opdoen van praktische wijsheid, zonder de vijftigplusser van zijn geliefde kantoorbaan te beroven. Met een basisinkomen zijn de mogelijkheden onbegrensd. Ik zou nog niet gaan werken, maar boeken schrijven, over geheime liefdes, over wilde avonturen, of misschien wel gewoon á la Brusselmans over mijn dagelijkse kopje koffie. Ik zou een zeilboot kopen en daarmee de woeste oceanen temmen. Of lekker in de haven blijven liggen bakken in de zon, want wat maakt het uit? Ik zou een instrument leren spelen en dan niet van die slappe kampvuurnummers op een gitaar, maar echte muziek. Waarom niet een trompet, of een harp. Ik zou talen leren, niet van Duolingo of Rosetta Stone, maar door te reizen. Geen zinnen zoals, “de mier eet een appel,” of “ik ben een vogel,” maar de taal echt leren. Songe à la douceur d'aller là-bas vivre ensemble!

Ik zou, ik zou, ik zou. Ach, misschien zou ik ook wel gewoon, zoals de Janse Bagge Bend het al zo mooi verwoordde, sollicitere! (Höbste al gesjreve? Viefensevetig breeve! Den sjrief mer opnuuj!)

Arjen van der Heide

Sollicitere!
Arjen van der Heide