’20 minutes of action’

Medewerkerscolumn

14-06-2016

Op een januari-avond in 2015 bedenkt een jonge meid in Palo Alto (USA) dat ze toch maar even naar het feestje gaat waar haar jongere zus al aanwezig is. Dat impulsieve besluit heeft grote gevolgen waarvan de nasleep nu wereldwijd ‘viral’ gaat. Meer dan 16,5 miljoen mensen hebben de verklaring gelezen die deze – nu 23 jarige – vrouw voorlas tijdens de rechtszaak die volgde op de gebeurtenissen van die januari-avond. Sinds iets meer dan een week is de verklaring online te vinden.

Twee Zweedse studenten van Stanford University fietsen voorbij een plek met afvalcontainers en zien een jongeman bovenop een jonge vrouw liggen. De vrouw lijkt levenloos. De Zweden gaan naar het stel toe en zien dat de jongen een bewusteloze vrouw aanrandt. Ze grijpen de jongen vast en bellen de politie. Het meisje ligt wijdbeens op de grond, haar slipje is kapot getrokken, haar kleren van het lijf gerukt. 

De aanrander heet Brock Turner, een toen 19-jarige Stanford student en top-zwemmer. Voor wie het niet kent: Stanford is een van de 10 beste universiteiten in de USA, peperduur en zeer selectief.

Er komt een rechtszaak. De eis tegen Brock Turner is 14 jaar. Maar, zoals te verwachten, is Pa Turner in de gelegenheid om de beste advocaten in te huren. De jonge vrouw had op het feestje teveel gedronken en was ‘out’ gegaan. Dat feit werd door de advocaten breed uitgemeten, maar dat niet alleen: haar hele sociale omgeving, van ouders tot vriendje, van eetpatroon tot seksleven, alles werd erbij gesleept om vooral een beeld van een dronken slet neer te kunnen zetten.

Pa Turner publiceert berichten waarin hij meldt dat het jonge leven van zijn zoon door deze zaak al zo kapot gemaakt is, dat hij voldoende gestraft is. De oorspronkelijke eis noemt hij buitenproportioneel voor ’20 minutes of action’.

Uiteindelijk kreeg Brock Turner op 3 juni zes maanden gevangenisstraf waarvan hij er vermoedelijk slechts drie hoeft uit te zitten. De rechter achtte een zwaardere straf niet wenselijk vanwege de “ernstige impact die dat zou hebben op Brocks leven”. Verbijstering volgde, onder andere bij vice-president Joe Biden, die zich in een reactie rechtstreeks richt tot het anonieme slachtoffer dat in haar indrukwekkende verklaring in de rechtszaal heeft verteld wat deze ’20 minutes of action’ met haar geestelijke en lichamelijke gesteldheid hebben gedaan. (www.buzzfeed.com, zoek naar ‘Brock Turner’).

Lees het in ’20 minutes of reflection’.

Ellen Krijnen, directeur Summer School Maastricht

 

’20 minutes of action’
EllenKrijnen
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.