500e ERC-beurs gaat naar UM-onderzoeker

2015 was topjaar voor de UM

16-06-2016

MAASTRICHT. Vandaag (donderdag 16 juni) wordt de vijfhonderdste onderzoeksbeurs van de European Research Council (ERC) uitgereikt, en wat blijkt? Het lot is gevallen op een Maastrichtse onderzoeker: Valentina Mazzucato van de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen.

De hoogleraar globalisering en ontwikkeling viel in februari in de prijzen. De Italiaanse Mazzucato kreeg de zogeheten consolidator grant – twee miljoen euro - voor haar onderzoek naar de impact van migratie op het welbevinden en de ontwikkeling van jongeren.

De uitreiking vindt plaats in de Turnzaal (Grote Gracht 90-92). Een van de gastsprekers is staatssecretaris Sander Dekker, net als de voorzitter van de ERC (een soort Europese NWO) en een directeur-generaal van de Europese Commissie.

Sinds 2007, toen Europa ERC’s begon uit te delen, heeft de UM achttien beurzen binnengehaald, waaronder vijf hoofdprijzen oftewel advanced grants van 2,5 miljoen. Die gingen naar Rainer Goebel, Harald Schmidt, Bea de Gelder, Clemens van Blitterswijk en Philippe Lambin. De laatste twee werden uitgereikt in het ‘topjaar 2015’, toen de UM vijf grants in de wacht sleepte.

500e ERC-beurs gaat naar UM-onderzoeker