Verlos ons Heer

Medewerkerscolumn

30-08-2016

Voor mijn kandidaats moest ik kenleer en metafysica lopen bij professor doctor magister pater Jan  Plat. Hij stond bekend om zijn voorliefde voor Kant en de banale voorbeelden die hij tijdens colleges gebruikte. Zo vroeg hij mij eens het volgende. "Stel, je hebt een meisje. Een heel leuk meisje, niks mis mee, maar ze is vóór de apartheid in Zuid Afrika, en daar ben jij tegen, hè?"

Nadat ik geknikt had ging hij verder met: "En stel nu dat er een pilletje bestaat dat haar van gedachten zou doen veranderen. Zou je haar dat geven?" Ik wist wat hij wilde horen, namelijk: néé, want dat is in strijd met de waardigheid van de persoon. Maar ik had een dwarse bui en besloot mijn Platte Kant eens te laten zien met de woorden: "Nou, als het werkt, desnoods de hele pot!" Daar moesten de anderen om grinniken, maar tijdens het mondelinge tentamen kreeg ik de rekening. Plat kneep me - jawel! - tweeëneenhalf uur uit. Daarna kreeg ik wel een mooi cijfer, maar dat ging vergezeld van de woorden: "Je kent de stof, maar voor je zieleheil zal nog veel gebeden moeten worden."

En nu, veertig jaar later, lees ik tijdens de vakantie in een oude krant dat het Israëlische leger een nieuwe opperrabbijn heeft. Deze schriftgeleerde leest de Thora zò dat Israëlische soldaten, als ze daar zin in hebben, best vrouwen van de vijand mogen verkrachten, dat gewonde terroristen kunnen worden afgemaakt, dat homo's genezing behoeven en dat in het leger vrouwen geen leiding aan mannen mogen geven. Wat moet een mens met zo'n kwakbol? Mijn eerste gedachte was: ergens in Gaza een avondje opsluiten in een dark room, en daarna, om het af te ronden, wat kruipoefeningen onder toezicht van een strenge meesteres met lange zweep. Maar dat vond ik bij nader inzien toch wat cru. Meteen daarna schoot me dat pilletje van Plat weer te binnen. Zou ik het hem geven? Ik denk eerlijk gezegd van niet. Kant had gelijk. Zoiets moet een vrijheidslievend mens niet doen. Maar wat dan? De oplossing die Jan Plat voor mij in petto had, bidden om bekering van de verdoolde, ligt voor een atheïst niet zo voor de hand. En toch merkte ik dat mijn lippen onwillekeurig de litanie uit de katholieke eredienst begonnen te prevelen. Maar kennelijk had ik weer een dwarse bui, want ik bad: "Van dit soort gelovigen, verlos ons Heer".

Nico Baakman, universitair docent European Studies

Verlos ons Heer
Nico Baakman