Rectrix in motu

Medewerkerscolumn

06-09-2016

Vanaf de eerste rij achter het cortège kon ik zien hoe Luc haar de ambtsketting omhing en met zijn vaderlijke glimlach ons vertelde: “U kunt gerust zijn. Het is goed zo.”

Was het toeval dat de cortège-leden in de rij voor mij allemaal vrouwen waren? Vrouwen die net als Rianne Letschert voor de wetenschap leven en zich door geen plafond laten stoppen op hun carrièrepad. De hooggeleerde dames waren zichtbaar tevreden: ze keken naar onze rectrix zoals alleen vrouwen dat kunnen, alsof we haar zelf gebaard hebben.

Rectrix, een woord dat ik associeer met reuzinnen en opgestoken vlechten. Dat gaat niet op voor onze Maastrichtse Máxima, onze éminence blonde. Ze zal vriend en vijand voor zich winnen met de onweerstaanbare combinatie van wijsheid en charme en, waar nodig, de reuzin zijn.

Deze week nog iets nieuws geleerd. Het Motu Proprio. Een brief of decreet van de Paus op persoonlijke titel, in gebruik sinds 1484. En zo’n kans om bemoeienis van zijn uit de kluiten gewassen hofhouding te omzeilen, laat onze Franciscus zich niet ontnemen. Hij schreef afgelopen week zijn Motu Proprio waarin hij een grote opruiming aankondigt in de overdaad aan burelen in het Vaticaan. Back to basics. Ik zou er bijna weer katholiek van worden, zo’n heerlijke Paus.

Dat Motu Proprio zie ik ook wel zitten voor Rianne. We geven haar tot Kerstmis en krijgen dan als kerstgeschenk het Motu Proprio van de Rectrix. Dan kan het budget voor kerstgeschenken naar een beter doel gaan dan de toch al behoorlijk verwende universitaire gemeenschap. Mij dunkt dat de brandende wereld ons momenteel meer dan voldoende ideëen aan de hand doet voor een geschikte bestemming.

Ruim 100 dagen tot Kerst heeft Rianne om de grootste angels te identificeren en ze er met het Motu Proprio als pincet uit te halen. Want waar angels verwijderd worden, ontstaat bewegingsruimte en ‘lucht’: nieuwe rondes, nieuwe prijzen.

Ik vertrouw erop dat Rianne, net als Franciscus, zal doorzetten en bereiken wat zij zichzelf en ons beloofd heeft.  Rectrix in motu.

Het academische jaar wordt spannender dan ooit.

Ellen Krijnen, manager Maastricht Summer School / manager Graduate School of Business and Economics

Rectrix in motu
EllenKrijnen
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.