Mythe: van een slechte houding krijg je rugklachten

Naar het rijk der fabelen

21-09-2016

Onderuitgezakt op de bank? Fout! Ga rechtop zitten. Typen aan een ergonomisch niet verantwoord bureau? Niet doen! Een zware krat optillen zonder door de knieën te zakken? Pas op!

Hoe vaak hebben we het niet gehoord: dit alles werkt rugklachten in de hand. Onzin, reageert hoogleraar revalidatiegeneeskunde, Rob Smeets. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Hoe je dan moet tillen? Neem de techniek die voor jou het prettigste is. En die aanpassingen op de werkplek? Het kost handen vol geld maar er is nooit bewezen dat het zorgt voor minder uitval.”

De mythes over rugklachten zijn volgens hem niet op een hand te tellen en bovendien heel hardnekkig. Neem de recente Olympische Spelen in Rio waar hardloopster Dafne Schippers zilver won op de 200 meter. “Ik hoorde dat zij een begeleider heeft die met hamer en beitel wervels zou recht tikken. Alsof dat zou kunnen: iets wat op wervelkolomniveau scheef zit via de buitenkant repareren.”

Ook de media nemen klakkeloos allerlei “onzinverhalen” over. Laatst heeft hij zich nog eens kwaad gemaakt toen het NOS-Journaal om acht uur beweerde dat steeds meer jongeren een vergroeiing in de rug krijgen door het vele gebruik van tablet en gsm. In een e-mail aan het NOS-journaal vroeg Smeets naar de wetenschappelijke basis voor deze conclusie. Het antwoord: “Het stond in andere media, onder andere het AD.” Verontwaardigd: “Als de NOS zich daarop baseert …” Inmiddels heeft hij de bron achterhaald. Het gaat om een onderzoek dat vertelt dat het aantal jongeren met rugklachten stijgt. “Zo’n uitslag heeft alles te maken met hoe je de vraag stelt en aan wie. Ik vraag wel eens tijdens mijn college aan tweedejaars geneeskunde: wie van jullie heeft er ooit rugklachten gehad? Zeventig procent steekt de vinger op.”

Rugpijn hoort er voor de meeste mensen bij, weet Smeets die er zelf ook af en toe last van heeft. Grinnikend: “Ik moet meer sporten, meer bewegen.” Voor 90 procent van de rugklachten is geen specifieke oorzaak (zoals een tumor of de ziekte van Bechterew) aan te wijzen. “Een MRI-scan - een schaatser als Sven Kramer krijgt die veel sneller dan ‘gewone’ burgers - wordt zwaar overschat voor het stellen van een diagnose. Alleen als er sprake is van uitval, blijkt zo’n scan nuttig. Je ziet wel veel afwijkingen, maar die komen ook voor bij mensen zonder klachten. Bovendien: wat je ziet kan morgen of over een maand weer anders zijn; er zit veel beweging in de wervelkolom. Een voorbeeldje: s ’ochtends ben je twee centimeter langer dan ’s avonds. Een ‘slechte’ uitslag kan wel het doemdenken bevorderen bij de patiënt en dat heeft weer een negatieve invloed op het herstel.”

Wie last van heeft van zijn rug, mag even rustiger aan doen, maar moet zo snel mogelijk weer op de oude voet doorgaan, vindt Smeets. De slogan is: Backpain, don’t take it lying down. Wie niet beweegt ziet zijn spieren in rap tempo verminderen, verliest aan spierkracht en algemene fitheid. Wie daarentegen blijft bewegen maakt endomorfine aan wat weer een pijn dempend effect heeft. Veel mensen herstellen weer, slechts een kleine groep heeft chronisch rugpijn.”

Smeets is geen roepende in de woestijn. Grinnikend zwaait hij met een printje van een recent artikel van Britse en Australische wetenschappers, getiteld: 14 myths about back pain debunked by experts.

Dit is een serie waarin wetenschappers mythes over hun vakgebied naar het rijk der fabelen verwijzen

Mythe: van een slechte houding krijg je rugklachten
Rob Smeets, hoogleraar revalidatiegeneeskunde
Auteur: Riki Janssen
Joey Roberts
Categoriëen: Wetenschap
Tags: mythe

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.