Er is weinig geleerdheid voor nodig

Medewerkerscolumn

04-10-2016

Selectie aan de poort is een mooie gedachte. We sluiten de kanslozen uit en gaan verder met geschikt materiaal, is de gedachte.  Dat passen we toe in fabrieken en werkplaatsen, scholen en universiteiten, en binnenkort ook op het leven zelf.

Een Rotterdamse wethouder liet een bommetje vallen door een wet te eisen die het mogelijk maakt de evolutie een handje te helpen door kansloze deelnemers aan deze sport te ‒ laten we maar zeggen waar het op neerkomt ‒ steriliseren. Er wordt nu nog overwegend afwijzend gereageerd, maar je zult zien dat dat weinig om het lijf heeft. In 1995 was het nog ondenkbaar dat privébezit van pornografie strafbaar zou worden gesteld (225 Kamerleden tegen), maar in 2002 was dat opeens vanzelfsprekend geworden (225 Kamerleden vóór). De publieke opinie hoeft maar een stapje opzij te zetten en de politiek volgt. We zullen daarom moeten wennen aan de gedachte dat we binnenkort een Wet op de verplichte sterilisatie krijgen.

Er is dus werk aan de winkel voor de universiteiten, die de wetenschappers moeten afleveren die deze wet vorm kunnen geven. De psychologen moeten helpen de bittere pil te vergulden, de artsen mogen de klus klaren en de juristen moeten zorgen voor de goede formuleringen. We moeten immers zien te voorkomen dat het allemaal zo in de wet terecht komt dat die Rotterdamse wethouder uiteindelijk verplicht wordt om zijn eigen ballen eraf te zagen.

Gelukkig is de opleiding van de juristen in goede handen. Heel moeilijk is het verzorgen van die opleiding niet, want het is ‒ om met Nescio te spreken ‒ een mooi vak waar weinig geleerdheid voor nodig is. Met vooruitziende blik is in de faculteit daarom al enige tijd geleden besloten dat van de eerstejaars voortaan 70 procent de eindstreep moet halen. Dat doen we niet door het onderwijs te verbeteren, maar door de toetsjes makkelijker te maken. Minder vragen stellen op een tentamen, niet meer vragen naar details, veel schrijfopdrachten geven die je ook thuis kunt laten maken door je oom die toevallig advocaat is.

Zo komt alles mooi bij elkaar. We krijgen een contingent juristen dat van toeten noch blazen weet, en die gaan voor de Rotterdamse wethouder regelen wie er allemaal precies naar de operatietafel moeten. Als het mogelijk zou zijn dit vanaf de maan te bekijken, zou het een vermakelijk spektakel op kunnen leveren. Maar het is natuurlijk allemaal even triest.

Fokke Fernhout, universitair hoofddocent faculteit rechtsgeleerdheid

Er is weinig geleerdheid voor nodig
vrouwejustitia
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: fokke

Reacties

Albert Jansen

Fokke 4 president!

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.