Kweekkip, kweekgehakt, de concurrentie zit niet stil

12-10-2016

MAASTRICHT. Diervriendelijke fois gras, medicinale rijst met vleesbonen, ravioli van Bresse kweekkip. Zie hier een greep uit de dertig futuristische kweekvleesgerechten, die deel uitmaken van de expositie Meat the future in het Cube Design Museum in Kerkrade. Ze zijn bedacht door een team van onder meer koks, ontwerpers, kunstenaars. Met de tentoonstelling wil het museum een publieke discussie over kweekvlees aanwakkeren.

Afgelopen maandagavond (10 oktober) is de expositie officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van alle negentig deelnemers aan het Tweede Internationale Symposium over Kweekvlees - van zondag tot dinsdag in Maastricht. De kop van het persbericht luidde: Kweekvlees over vier jaar thuis op het menu?.

Zo’n vaart zal het niet lopen, zegt Mark Post, die in 2013 in Londen de eerste gekweekte hamburger aan de verzamelde wereldpers toonde. “Die is over vier jaar nog te duur voor de supermarkt maar in bepaalde restaurants kun je ‘m dan al bestellen. Hij zal rond de elf euro kosten.”

Post, UM-hoogleraar vasculaire fysiologie, is al lang niet meer de enige die onderzoek doet naar kweekvlees. Het Israëlische bedrijf SuperMeat is afgelopen zomer, na een geslaagde crowdfunding, het lab in gedoken om kip te maken. En het Amerikaanse biotechbedrijf Memphis Meats heeft in maart al de eerste kweekgehaktbal in de pan gegooid. “Op het symposium werd me duidelijk dat ook in Zuid-Korea een bedrijf is opgestart.”

Voelt Post de concurrentie in zijn nek? “Kijk, wij waren de eersten, en dat blijven we. En daar krijgen we ook de erkenning voor. Dat is egostrelend maar niet meer dan dat. Het gaat om de milieuproblemen die we willen oplossen. Hoe meer mensen hieraan werken, hoe beter. Bovendien zal het, gezien de geografische verspreiding, nog wel even duren voordat we in elkaars vaarwater terechtkomen. Maar goed, toch is het aardig als je de eerste bent die kweekvlees op grote schaal kan produceren.”

Dat laatste moet nog blijken. “De grootste schaal die we nu hebben is een bioreactor van vijf liter en we willen eentje van 25 duizend liter. Die stap is in de biotechnologie al gerealiseerd met het kweken van bacteriën voor voedingsadditieven. Aan de Universiteit Wageningen zijn ze sceptisch over de schaalvergroting, net als de vleesindustrie, die overigens ook op het symposium waren vertegenwoordigd.”

Zelfverzekerder is Post over de consumentenacceptatie. “Van de deskundigen twijfelt daar zo goed als niemand meer aan. Uit verschillende enquêtes blijkt dat de helft van de mensen bereid is om kweekvlees te eten, best veel voor een product dat er nog niet is.”

De expositie 'Meat the future' loopt to 11 juni

Kweekkip, kweekgehakt, de concurrentie zit niet stil
Diervriendelijke fois gras op de kweekvlees-expo in het Cube Design Museum in Kerkrade