Weldenkende mensen

Medewerkerscolumn

01-11-2016

Het zijn boeiende tijden voor politieke wetenschappers, met de Amerikaanse verkiezingen op komst. Elke dag lees ik op internet gretig de analyses en bekijk ik de filmpjes van Donald Trump, die zich weer heeft overtroffen met nieuwe belachelijke en dubieuze uitspraken. Ik deel ze enthousiast en mijn vrienden- en kennissenkring reageert met instemming en gepaste verontwaardiging: het is toch niet te geloven dat deze man serieus kans maakt op het presidentschap van de Verenigde Staten, wie zijn toch die mensen die op hem stemmen? We snappen er niets van en wentelen ons nog eens tevreden in onze eigen weldenkendheid.

Maar soms krijg je ineens een glimp te zien van wat die anderen, die niet-weldenkende Amerikanen, lezen en bekijken op internet. Facebook schijnt algoritmes te gebruiken om mij te voorzien van zoveel mogelijk nieuws dat mij interesseert, en soms glipt er iets doorheen dat weliswaar over politiek gaat, maar dat niet bepaald past in mijn wereldbeeld. Facebook adviseert me om een nieuwsbericht over Hillary Clinton te lezen en als ik doorklik, zit ik ineens in een compleet andere wereld. Een wereld die bestaat uit complotten overal, en waarin Hillary Clintons campagneteam samen met het Witte Huis allerlei schandalen onder het vloerkleed heeft weten te vegen. Misschien komt het omdat het ’s avonds laat is en het stil is in huis, maar ineens word ik me bewust van de snerende gezichtsuitdrukking op mijn eigen gezicht en ik vraag me af: hoe weet ik eigenlijk zo zeker dat dit allemaal niet waar is?

Ik herinner me het gesprek vorig jaar met een Russische vriend die al lang in Nederland woont, die voorzichtig probeerde te vertellen hoe hij zich stoort aan de eendimensionale berichtgeving over Poetins Rusland deze dagen. Natuurlijk bedoelde hij diens gedrag niet goed te praten, maar zouden we ons in Nederland niet moeten realiseren dat hoe meer de politieke spanningen toenemen, hoe gekleurder het nieuws wordt dat we voorgeschoteld krijgen? Zijn familie in Rusland kreeg heel andere verhalen te horen over de rol van Rusland en de VS in bijvoorbeeld Syrië, en begreep in het geheel niet hoe hij de Amerikanen nog durfde te verdedigen.

Recent hadden we nog een discussie met de Franse eigenaars van ons vakantiehuis, aan de dinertafel, over de desastreuze effecten van de schaalvergroting en de Europese politiek voor het Franse platteland. Die mensen verwarren de effecten van de onvermijdelijke globalisering met het beleid van de Europese Unie, stellen we onszelf na afloop van het etentje gerust. Maar ik realiseer me dat het niet voor het eerst is dat ik word uitgedaagd mijn eigen zekerheden nog eens kritisch te bekijken.

Ter geruststelling kijk ik voor het slapengaan nog maar even wat Trump-filmpjes: kijk, hij zegt het echt, hoe is het toch mogelijk!

Klaartje Peters, bijzonder hoogleraar lokaal en regionaal bestuur bij Fasos

Weldenkende mensen
klaartj
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: klaartje

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.