Tragos schond ontgroeningscode en krijgt straf

College vraagt zelfreflectie van de verenigingen

02-11-2016

MAASTRICHT. Studentenvereniging Tragos krijgt een voorwaardelijke straf van het college van bestuur. De vereniging heeft zich niet gehouden aan de gedragscode die geldt bij ontgroeningen en die door alle verenigingen is ondertekend. Bij herhaling wordt een derde van de subsidie ingetrokken.

Het gaat, zo vertelt de directeur van het studentenservicecentrum Pascal Breuls, om een aantal incidenten dat na de groentijd bij het college van bestuur is gemeld. Zo was er sprake van te weinig slaap (“maximaal twee of drie uur”) in de laatste nacht, van zondag op maandag. De gedragscode vereist “ten minste zes uur aaneengesloten slaap per nacht”, waarvan hooguit één keer mag worden afgeweken. “Maar zeker niet in de laatste nacht voor het onderwijs begint”, zegt Breuls – een precisering die overigens niet in de gedragscode zelf is terug te vinden.

Verder is er bij Tragos een meisje “gewond geraakt door roekeloos gedrag van een ouderejaars”; zij kreeg een stoel of tafel tegen haar enkel, is naar het ziekenhuis vervoerd waar vervolgens bleek dat de enkel gekneusd was en niet gebroken. Ook, zegt Breuls, was er sprake van “sadistische acties door ouderejaars: een verbod op het aankijken van de senaat, schreeuwen tegen de nieuwelingen, dat soort dingen.”

Tot slot zouden studenten hun tong hebben verbrand doordat ze gedwongen werden een “bepaald brouwsel te drinken dat veel te heet werd opgediend”. 

Het betreft hier allemaal incidenten die door het Tragosbestuur zijn erkend. Dat geldt niet voor de klacht dat eerstejaars braaksel zouden hebben moeten opvegen met het eigen t-shirt, dat daarna weer aangetrokken moest worden. Buiten dit rijtje valt ook de schending van het verbod om van de eerstejaars geheimhouding over de groentijd te eisen. Dat feit kwam via Observant bij de universitaire bestuurders terecht; de vereniging heeft daar al publiekelijk spijt over betuigd.

Breuls is zeer te spreken over de reactie van Tragos, na een aantal “indringende gesprekken” met het nieuwe bestuur, aangetreden na de groentijd. “Ze hebben meteen de draaiboeken aangepast om te voorkomen dat het nog eens gebeurt.”

Rector Rianne Letschert, die studentenzaken in haar portefeuille heeft, neemt niettemin het zekere voor het onzekere: op haar initiatief besloot het college van bestuur Tragos voorwaardelijk te straffen met de intrekking van dertig ‘bestuursmaanden’ als zich het komend jaar weer incidenten voordoen. Dat is ongeveer een derde, circa 8000 euro, van de subsidie die de verenigingsbestuurders krijgen. Verder vraagt het college alle verenigingen om “een zelfreflectie te schrijven over de doelstellingen van de kennismakingstijd en de daarbij behorende omgang en activiteiten.” Die teksten moeten op 15 januari binnen zijn, waarna het college een “open discussie” met de verenigingen wil. Achtergrond van dit alles:  de negatieve beeldvorming rondom studentenverenigingen, vooral na de incidenten tijdens de groentijd in Groningen.

 

 

 

 

Auteur: Wammes Bos
Categoriëen: Nieuws,
Tags: ontgroening

Reacties

pompom

Ik kan dit alleen maar toejuichen. Ontgroeningen slaan gewoon nergens op. Zelf heb ik in Leiden gezien hoe de studentenvereniging Minerva tekeer ging. iK zou de leden van Tragos willen oproepen om het boek lord of the flies te lezen". Daar staat perfect beschreven waar een groep kan eindigen als kleuters het voor het zeggen krijgen. Geklets dat je tijdens een ontgroening je eigen grens leert kennen slaat nergens op. Natuurlijk wordt iemand vrijwillig lid. Alleen ik heb nooit berepen hoe mensen eerst vernederd moesten worden en dan vrolijk een biertje gingen drinken met elkaar. WElk latent sadisme ligt hier aan ten grondslag.

Voeg reactie toe

privacy link