Studenten schrijven geneeskundenaslagwerk

14-11-2016

NEDERLAND/MAASTRICHT. Even snel iets opzoeken, dat is er voor de geneeskundestudent vaak niet bij. Niet vanwege gebrek aan informatie: door de hoeveelheid naslagwerken is het moeilijk te bepalen welke ze moeten hebben. De oplossing van VU-geneeskundestudenten Romée Snijders en Veerle Smit? Nog een boek. Samen met studenten en specialisten uit het hele land schreven ze het Compendium Geneeskunde, een vierdelig naslagwerk.

De Maastrichtse vijfdejaars Lisa Cornelissen is een van de auteurs. “Ik zag de advertentie op Facebook, het leek me meteen interessant.” Er kwamen bijna driehonderd reacties, waaruit Snijders en Smit een team van vijftig studenten kozen, wier teksten werden nagekeken door specialisten. “We lieten steeds twee studenten uit verschillende steden samen aan een hoofdstuk werken, om zo de discussie aan te zwengelen”, zeg Snijders. “De ene opleiding vindt dit belangrijk, de andere dat.”

Ieder hoofdstuk behandelt een deel van het lichaam. Ze zijn allemaal hetzelfde opgesteld, volgens een door Snijders en Smit bedacht format. “Eerst een algemeen gedeelte over de anatomie en werking, vervolgens een opsomming van de bijbehorende ziektebeelden met hun definitie, diagnostiek, symptomen en behandeling. We werken met terugkerende symbolen, ‘B’ voor behandeling, en ezelsbruggetjes. Alles moet zo visueel mogelijk zijn, zodat je in één opslag kunt vinden wat je zoekt.”

Cornelissen werkte aan het hoofdstuk ademhalingsstelsel. “We mochten een voorkeur opgeven. Ik koos hiervoor omdat ik me er verder in wilde verdiepen.” Samen met haar medeauteur uit Rotterdam kwam ze een paar keer bij elkaar om te bepalen wat er in het hoofdstuk moest komen te staan. Ook spraken ze af met een specialist. “Hij vertelde wat je het vaakst ziet in de praktijk.”

De bundel, in september in eigen beheer uitgegeven, is inmiddels aan de tweede druk toe. De eerste vijftienhonderd exemplaren waren binnen de kortste keren uitverkocht. Cornelissen gebruikt het zelf ook regelmatig. “Als ik tijdens mijn coschappen een ziekte tegenkom waar ik nog niet zo bekend mee ben, of als ik mijn kennis even wil opfrissen.” Snijders en Smit zijn van plan met enige regelmaat een herziene druk uit te geven.

Studenten schrijven geneeskundenaslagwerk
Compendium-geneeskunde