Half om half

14-11-2016

Het zal je misschien verbazen, maar zelfs op mijn leeftijd vragen mensen mij al of ik, wanneer mijn tijd gekomen is, begraven of gecremeerd wil worden. Ik wist dan nooit wat ik moest zeggen, simpelweg omdat ik nog geen besluit had genomen over deze blijkbaar cruciale kwestie. Tot vandaag.

Vanaf nu heb ik mijn antwoord klaar, namelijk: half om half. Wat nou als ik de ene helft begraaf en de andere helft cremeer? Zou het niet ideaal zijn om in één klap moeder aarde te dienen met mijn vruchtbare as en de fauna te voorzien van mijn vleselijke resten? Daarbij zal ik, om maar even alle voordelen op te sommen, slechts een halve kist aan ruimte innemen en daardoor makkelijk naast een tragisch verloren baby of volwassene met dwerggroei begraven kunnen worden.

Verder hoef ik mijn donorcodicil niet door midden te knippen aangezien ik behoeftig Nederland toch nog 50% van mijn organen kan schenken.

Een ander voordeel is de mogelijkheid om twee herdenkingsplekken te creëren. Als mijn tante in Doorn ooit slecht ter been wordt kunnen we mijn ene helft in haar tuin begraven, net zoals we met twee familiehonden, vier kippen en mijn tamme ratjes hebben gedaan. Hierdoor hoeft zij geen uur te rijden om een bloemetje te leggen op mijn andere graf in Amsterdam.

Alleen (men moet toch in de toekomst kijken) kent dit plan ook een aantal problemen. Bijvoorbeeld: welke helft eindigt op welke manier? De bovenkant verbranden resulteert in twee kuit- en een paar bovenbeenspierenspieren, wat heupvet en een overschot aan teenkootjes voor de donorbank. De onderkant in de oven schuiven betekent een grotere kist aangezien een romp meer plek inneemt dan een paar kundig opgevouwen benen.

Nu ik er zo over brainstorm komen er steeds meer complicaties bovendrijven, waaronder 'dubbele kosten voor kist en urn' en de uitputting van naasten door twee uitvaartdiensten.

Er bestaan vast creatieve oplossingen voor, maar omdat je nooit weet wanneer het je tijd is lijkt het mij verstandiger om me in dit korte leven bezig te houden met andere dingen.

Studeren of zo.

Cato Boeschoten

Half om half
cato