Mythe: zachte contactlenzen kun je prima via het internet kopen

Naar het rijk der fabelen

23-11-2016

“Aanbieding!” Of: “De laagste prijsgarantie, koop nu en krijg geschenk.” Online lenzenwinkels adverteren graag met voordeelpacks. Klanten krijgen een doos zachte contactlenzen voor een jaar tegen een zacht prijsje. “Niet doen”, reageert Henny Beckers, oogarts in het MUMC+ en universitair hoofddocent: “Het oog is kwetsbaar, wees er zuinig op. Online, maar ook bij de Hema of het Kruidvat, waar zachte contactlenzen gewoon in het rek staan, kunnen je ogen niet gecontroleerd worden door een optometrist of opticien [de eerste kijkt naar de gezondheid van ogen, de tweede meet de sterkte en scherpte]. Vaak is de pasvorm niet goed, blijk je allergisch voor de schoonmaakvloeistof of zit er een klein wondje in het hoornvlies dat door een slechte hygiëne kan leiden tot een infectie.”
Ze ziet een stijgende lijn in het aantal klachten: “Kwamen er vroeger zo’n honderd mensen per jaar met een hoornvliesontsteking naar het ziekenhuis, nu zien we het dubbele aantal, meestal jongeren. Het kan leiden tot opname, maandenlang druppelen met antibiotica en soms zelfs een hoornvliestransplantatie.”
Zachte lenzen bestaan uit wateropnemend materiaal (“vergelijk het met een spons”) en zijn daardoor een fijne plaats voor bacteriën en andere micro-organismen. Zoals “de acanthamoeba” die in kraanwater zit.
Daglenzen zijn de beste oplossing, meent de oogarts. “Wie toch voor maand- of jaarlenzen gaat, moet narigheid voorkomen en ze iedere dag, samen met het bewaardoosje, reinigen. En dat geldt voor alle lenzen, of je ze nu online of in een optiekzaak koopt.
Niet alleen voor lenzendragers is een regelmatig bezoek aan de opticien een aanrader. “Zeker als je de veertig bent gepasseerd en er glaucoom in de familie voorkomt, is het goed om de ogen te laten screenen door een optometrist of oogarts en af en toe de oogdruk te laten meten”, zegt Beckers, glaucoomspecialist. Glaucoom is een oogaandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, vaak door een te hoge oogdruk, en het is “een van de belangrijkste oorzaken van blindheid. Je hebt het niet meteen in de gaten, het zicht wordt geleidelijk waziger. Het gevaar? De aandoening is irreversibel, niet te corrigeren. Er lopen in Nederland zo’n 160 duizend mensen rond die weten dat ze glaucoom hebben, maar we schatten dat er eenzelfde aantal rondloopt dat nog van niets weet maar er wel aan lijdt.”
Als we toch met een oogarts aan tafel zitten: moeten we worteltjes blijven eten? “Nee, dat is een fabel. Ik zou eerder bladgroente aanraden, zoals broccoli en spinazie. Daar zit luteïne in, een stofje waarvan wordt gezegd dat het het netvlies beschermt.”
En minder achter een boek of iPad? “Zeker in de huidige maatschappij, waarbij kinderen naast het lezen van boeken, ook nog eens te lang naar beeldschermen turen en niet genoeg buiten komen, is er meer kans op bijziendheid.” Wat gebeurt er? De spier rondom de ooglens, die ervoor zorgt dat je ogen kunnen focussen op iets van dichtbij, raakt verkrampt waardoor de oogbol vervormt. Het zicht blijft op den duur wel scherp van dichtbij, maar wordt waziger in de verte.
“De aankomende golf van bijziendheid wordt een groot volksgezondheidsprobleem”, citeert Beckers uit de vakliteratuur. “In het jaar 2050 zal de helft van de wereldbevolking bijziend zijn, vijf keer zoveel als in 2000. In China draagt al 96 procent van alle 19-jarige mannen een bril of lenzen. De druk om hard te studeren is er enorm.”
Chinees onderzoek toonde vorig jaar aan dat als kinderen voor langere tijd buiten zijn, hun zicht verbetert door de combinatie van zonlicht en activiteit, onder andere doordat ze vaker focussen op voorwerpen in de verte. Daarom zeggen wij: “Stuur kinderen minimaal drie uur per dag naar buiten.”

Dit is een serie waarin wetenschappers mythes over hun vakgebied naar het rijk der fabelen verwijzen

Mythe: zachte contactlenzen kun je prima via het internet kopen
Oogarts Henny Beckers