"We sturen elkaar rond kerst altijd een brief en soms ga ik op bezoek"

28-11-2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Daniel Kotz.

Studie: Ik studeerde fysiotherapie in Nijmegen, vond de theorie superspannend, maar zag dat er in de praktijk weinig van overbleef. Na mijn diploma heb ik een jaar gewerkt, maar besloot toen heel bewust om verder te studeren. Ik twijfelde tussen Amsterdam en Maastricht. De warme ontvangst tijdens de open dag met koffie en vlaai, de supervriendelijke mensen en de mooie verhalen maakten die keuze heel gemakkelijk. Bovendien kon ik aan de UM kiezen tussen diverse afstudeerrichtingen, in Amsterdam hadden ze alleen bewegingswetenschappen terwijl mijn interesse meer bij het psychosociale lag.

Docent: Bas Verhage van de afdeling epidemiologie die al verschillende onderwijsprijzen heeft gewonnen. Hij was een van de weinige ’echte‘ wetenschappers in ons onderwijs. Hij denkt op een bijna filosofische manier na over zijn vak. Zijn colleges waren heel goed, hij maakte met zijn zelf gefabriceerde beeldmateriaal een vak als genetica heel inzichtelijk. De discussies in de onderwijsgroep waren kritisch en diepgaand. Hij daagde mensen uit. Later zijn we vrienden geworden en hebben we samengewerkt. Van hem heb ik het woord ‘koekenbakker’ geleerd. Als hij zich ergerde aan mensen die verantwoordelijk waren voor zaken die misliepen, aan de universiteit of in de wereld, dan was dat zijn woord.

Plaats: De Abtstraat. Ik heb er gewoond in een klein appartement, op de bovenste verdieping van een rijksmonument. Het is een prachtig deel van het centrum, met die kasseien en lantaarns. Bijna sprookjesachtig, zeker in de herfst. Onder mij woonde een leuke oudere dame met wie ik nu nog contact heb. We sturen elkaar rond kerst altijd een brief en soms ga ik op bezoek. Ze kwam met een andere huisgenote naar mijn promotie, in een mooie jurk en keurig opgemaakt. Ik geloof dat ze trots op me waren, ik vond dat ontroerend.

Anekdote: Mijn allereerste tutor in Maastricht was Rob de Bie, nu hoogleraar fysiotherapie in Maastricht. Tijdens een koffiepauze vertelde ik hem dat dit mijn tweede studie was, dat ik alles zelf moest betalen en op zoek was naar een baantje. Een paar weken later werd ik benaderd door iemand van de afdeling huisartsgeneeskunde. Ze hadden iets voor me, ik mocht onderzoek doen naar het rookgedrag van Nederlandse huisartsen en hun patiënten. Ik vond het fascinerend. Opeens wist ik wat ik wilde: de wetenschap in.

-> Daniel Kotz werd op 16 april 1976 geboren in Vreden, Duitsland. Hij studeerde van 2001-2003 de verkorte opleiding gezondheidswetenschappen (arbeid en gezondheid) en volgde tijdens zijn daaropvolgende promotietraject nog een master epidemiologie. Hij is hoogleraar huisartsgeneeskunde met focus op verslavingszorgonderzoek en klinische epidemiologie aan het UMC in Düsseldorf en verbonden aan de Maastrichtse afdeling huisartsgeneeskunde. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen (4 en 1,5) en woont in Keulen. 

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari 2015 vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

alumni
DanielKotznu