Naar school

Medewerkerscolumn

05-12-2016

Hij is acht jaar en staat voor dag en dauw op. Poetst zijn tanden en verdwijnt stilletjes het huis uit. Dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat hij naar school kan. Hij gaat graag naar school, maar vaak dwingt zijn oma hem om thuis te blijven en op het land te werken. Ze slaat hem met een bos takken tot zijn verzet gebroken is. Hij heeft de striemen op zijn dunne beentjes staan.
Op school gaat het er ook niet zachtzinnig aan toe. Er wordt geslagen door de onderwijzers, maar - erger nog - kinderen worden gedwongen hun klasgenoten te slaan als die de juiste antwoorden niet weten.
Onderweg naar school en terug naar huis kunnen zomaar rebellenstrijders opduiken en om zich heen schieten. Moeders luisteren eerst of ze ergens schoten horen voor ze hun kinderen naar school laten vertrekken.

Deze verhalen heeft een van onze PhD’s uit de mond van kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) opgetekend. Marieke Hopman is momenteel voor de tweede keer in de CAR in het kader van haar onderzoek naar Recht op Onderwijs. Voor de CAR geldt een zeer negatief reisadvies vanuit Buitenlandse Zaken, maar daar laat Marieke zich niet door weerhouden. Ze wil een stem geven aan al die kinderen in dit land dat zojuist op een VN-lijst eindigde als slechtste land ter wereld waar een kind kan opgroeien.
Wat een contrast met de gezellige drukte bij de basisschool waar ik elke ochtend langs fiets. Een warm en veilig bad van ouders, juffen en meesters, en (meestal) blije kinderen. Zo vanzelfsprekend.
Dus toch maar even stilstaan bij Marieke. Dat verdienen de kinderen van de CAR en Marieke zelf. (http://kinderrechtenonderzoek.nl/)

Ellen Krijnen, senior adviseur Marketing en Studentenwerving voor Nederland

Naar school
EllenKrijnen
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.