“Hij stelde voor om onze toekomst te voorspellen”

40 jaar in 2016

07-12-2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Manuela Delnoy.

Studie: Ik heb een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel, altijd al gehad. Ik kwam bijvoorbeeld op voor medeleerlingen die in hun ogen benadeeld waren door de leraar, ik wilde het voor hen oplossen. Je zou zeggen: ‘Dan wist je vast al heel jong dat je de advocatuur in wilde’. Maar nee, ik was een laatbloeier. Ik begon op de mavo, had helemaal geen zin in leren, vond andere dingen leuker. Ik ging door naar de havo, nog steeds niet wetende wat ik wilde. Daar had ik een gesprek met een mentor aan wie ik vertelde dat ik de juridische kant uit wilde. Ik koos voor sociaal juridische dienstverlening aan de Hogeschool Zuyd in Sittard. Mijn ouders waren opgelucht dat ik eindelijk iets had gekozen [grinnikt]. Met de propedeuse op zak ging ik vervolgens naar de Universiteit Maastricht. Ik vond het geweldig, was gemotiveerd, het klikte goed met mijn medestudenten. Sociaal juridische dienstverlening was, achteraf gezien, toch te makkelijk voor mij. Ik miste er de juridische diepgang die ik wel aan de universiteit vond.

Docent: Ik weet zijn naam niet meer, maar hij gaf huurrecht en deed dat ontzettend leuk. Ik weet nog dat ik samen met een medestudente naar zijn advocatenkantoor in Amsterdam mocht komen voor een mondelinge herkansing. Ik weet niet meer precies waarom: omdat we het vak niet gehaald hadden óf vanwege iets anders. Het was in elk geval een bijzonder uitje.

Anekdote: Ik werkte als vrijwilliger voor de Rechtswinkel in Meerssen, ik herinner me een bespreking met een man, een Aziatisch type, met een juridisch probleem. Hij stelde voor om onze toekomst te voorspellen in plaats van geld te geven – we vroegen een vrijwillige gift. Normaal ben ik daar niet van, maar ik dacht: ‘Ach, laten we het maar doen.’ Er kwam niet heel veel bijzonders uit, niets engs of negatiefs, maar hij hamerde wel continue op het feit dat ik zo eigenwijs ben. En ja, dat klopt ook. Bovendien stak ik het die dag ook niet onder stoelen of banken, ik had er al niet zoveel zin in, was een beetje pinnig tegen de man, waarschijnlijk had hij dat gemerkt.

Plaats: De Tribunal. Daar zaten we regelmatig gezellig bij elkaar.

-> Manuela Delnoy-Garske, geboren op 5 april 1976 in Heerlen, studeerde van 1995 tot 2000 rechten. Ze werkt als advocaat bij Valkenburgh Advocaten, is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Mechelen.

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari 2015 vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

“Hij stelde voor om onze toekomst te voorspellen”
alumni
manuealalumna.14
Auteur: Wendy Degens
Illustratie Janneke Swinkels/eigen foto Manuela Delnoy
Tags: alumni

Voeg reactie toe

privacy link