Veteranensport...Wie heeft me dat geflikt?

15-12-2016

Rats! Bij een ingezette sprint op het hockeyveld sta ik (Arthur 46 jaar oud) na enkele hinkelende bewegingen abrupt stil. Alsof iemand  snel en genadeloos heeft ingehakt op mijn rechterenkel terwijl mijn directe tegenstander toch op minstens drie  meter afstand staat.  Verdwaast kijk ik om mij heen. Geen schuldige te bekennen. “Ik hoorde volgens mij iets scheuren of knappen zegt mijn opponent van hockeyclub Nova.” Al strompelend loop ik naar de dugout en neem plaats op de bank.

“Wat is er aan de hand?” hoor ik enkele toegesnelde medespelers vragen. Gelukkig is daar ook teamgenoot Maurits, huisarts van beroep. “Laat mij eens kijken zegt hij.” Langzaam trek ik mijn rechterschoen, sok en scheenbeschermer uit. Maurits buigt mijn rechterbeen een paar keer en voelt even aan mijn kuit en enkel. De diagnose volgt snel: “Je hebt je achillespees gescheurt”. 

Enigszins teneergeslagen blijf ik achter op de bank. Mijn plek op het veld is inmiddels ingenomen door een ander en de wedstrijd wordt hervat. Mijn gedachten dwalen af en ik probeer de consequenties van deze blessure te overzien. 

Als bij toverslag  komt Ralf  (ook spelend in mijn elftal maar vandaag toeschouwer) aanlopen. Ralf blijkt orthopedisch chirurg te zijn en wil ook even kijken. “Ik heb dienst dus ik kan je vandaag nog opereren” zegt hij gekscherend. Ik kijk hem een beetje onbegrijpelijk aan: “Operatie?..wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?” zeg ik tegen hem. Geduldig legt Ralf aan mij uit dat een gescheurde achillespees het snelst verholpen is door de pees weer te laten hechten. Bij natuurlijke genezing ben je een klein jaar zoet terwijl je na een operatie al na een half jaar de oude bent. Ralf geeft zijn telefoonnummer en zegt: “Bel me maar als je vragen hebt.. ga nu maar naar de eerste hulp en laat je been in het gips zetten.” 

Eenmaal met gipsbeen thuisgekomen speur ik het internet af op zoek naar meer informatie over het fenomeen gescheurde achillespees en lees dat de blessure vaker voorkomt bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die na de eerste pijnscheut dikwijls ook eerst om zich heen kijken..op zoek naar de dader. Ook lees ik dat ook de oud-voetballers Ronald de Boer en Ronald Koeman recentelijk hun achillespees hebben gescheurd. Ik bel Ralf en meld het nieuws over de voetbalprofs. “Ha ha zegt Ralf, wil je je met De Boer en Koeman vergelijken?” Dat niet zeg ik..maar we hebben wel een ding gemeen!

Arthur van der Meer