Respect voor iedereens taal

De dag van de...

15-02-2017

Het is de taal waarin je moeder je vroeger troostte en waarin je vader je welterusten wenste na het instoppen. Geen wonder dat er een connectie is tussen je moedertaal – 21 februari is het de Internationale Dag van de Moedertaal – en het gedeelte in je hersenen dat met emoties te maken heeft.

Je moedertaal mogen spreken, is dan ook heel belangrijk, zegt Leonie Cornips, bijzonder hoogleraar taalcultuur. “In veel landen wordt het spreken daarvan onderdrukt, ook in Nederland. Hier mag je op school geen Turks, Marokkaans, Syrisch of Limburgs spreken. Het wordt afgekeurd en afgeleerd. Daar moeten we van af. De taal die je thuis geleerd hebt is echt niet minder of meer dan de taal die de meerderheid in een land spreekt. Iedereen verdient het dat zijn of haar taal gerespecteerd wordt.”

Maar ja, als iedereen in de klas in een andere taal spreekt, wordt het natuurlijk een rommeltje. “In Vlaanderen zijn ze bezig met het ontwikkelen van een leermethode die ervanuit gaat dat je je eigen taal mag gebruiken om de meerderheidstaal te leren. De leerkracht hoeft die taal niet te spreken, maar moet erop vertrouwen dat de kinderen met de lesstof bezig zijn in de eigen taal.” Cornips ziet die methode het liefste tijdens de hele schoolcarrière toegepast. “Op de middelbare school kunnen ze ook bij zaakvakken opdrachten in de eigen taal behandelen. Als het niet over de stof gaat, heb je dat snel genoeg door als docent. Dan komt er namelijk ook geen oplossing van dat groepje.”

Cornips ziet veel voordelen. “Kinderen behouden hun meertaligheid, dat vergroot hun kans op een baan. Het onderwijs zou beter aansluiten op de maatschappij. Jongeren krijgen meer het gevoel dat ze, hoe ze ook spreken, erbij horen, wat denk ik spijbelgedrag zal verminderen. En ik denk ook dat het Nederlands erop vooruit zou gaan. Wanneer je voelt dat iemand jou niet mag, dat je er niet bij hoort, ga je ook geen moeite doen om zijn of haar taal goed te leren.”

Respect voor iedereens taal
22 calender
Auteur: Cleo Freriks
Simone Golob/Joey Roberts
Tags: dag van de

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.