Seks, hiphop en insecten

Film: American Honey

07-03-2017

Het verhaal: De 17-jarige Star (Sasha Lane) loopt thuis weg en sluit zich aan bij een groep rebelse jongeren die in een busje de Amerikaanse Midwest doorkruisen. Overdag wordt er gecolporteerd met tijdschriftabonnementen; ‘s avonds is er tijd om te zuipen, blowen en vrijen. De groep fungeert als een surrogaatfamilie voor deze jongeren, die allemaal uit disfunctionele gezinnen komen. Star valt voor de charmes van haar losbandige collega Jake (Shia LaBeouf), maar ze moeten hun relatie verborgen houden voor groepsleider Krystal (Riley Keough).

Niks is zoeter dan Amerikaanse honing, want:

- De Britse filmmaker Andrea Arnold (Fish tank, Red road) neemt ons mee op een reis naar het verpauperde hart van Amerika. We volgen een groep kansarme jongeren – veelal voorzien van nektatoeages – die hun piepkleine stukje van de Amerikaanse Droom najagen. Verwacht geen romantische kijk op het moderne nomadenbestaan; ook in Arnolds universum worden aan het einde van de dag de pegels geteld.

- De setting van Arnolds eerste films (Fish tank, Red road) – de betonjungle van de Britse buitenwijken – leverde haar vergelijkingen op met Ken Loach, maar Arnolds werk wijkt visueel gezien sterk af van diens onopgesmukte realisme. Kenmerkend voor Arnold is de instinctieve wijze waarop de camera op zoek gaat naar poëtische details binnen de harde werkelijkheid. Zonlicht wordt gefilterd door gummibeertjes tegen het raam van een bus, insecten kruipen over de restanten van een fastfoodmaaltijd.

- American honey is gedraaid in het Academy Ratio (1,37:1) beeldformaat. Een dwarse, eigenzinnige keuze, want we zijn gewend het Amerikaanse landschap in roadmovies in glorieus breedbeeld te zien. Inspiratie voor de visuele stijl van haar film haalde Arnold uit de Polaroidfoto’s die Mike Brodie in de VS van rondzwervende jongeren maakte.

- Arnold mag de vijftig dan wel gepasseerd zijn, maar haar film ruikt naar teen spirit, mede dankzij een weergaloze soundtrack met zowel moddervette hiphop van E-40 en Kevin Gates als alternatieve acts als Mazzy Star, Bonnie ‘Prince’ Billy en The Raveonettes. American honey heeft meer muzikaal vuurwerk te bieden dan La la land.

Laat je geen honing om de mond smeren, want:

- De meanderende los-zand-structuur zal sommige kijkers snel richting de uitgang jagen.

Het salomonsoordeel: American honey duurt ruim tweeëneenhalf uur, maar ergens halverwege bereikte ik die gelukzalige staat waarin zo’n film ook gerust zes uur mag duren. “We found love in a hopeless place”, zingt Rihanna op de soundtrack. Andrea Arnold vond er Grote Cinema.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop

Seks, hiphop en insecten
Still uit American honey