Stemkast

Medewerkerscolumn

20-03-2017

Als de UM 3.700 medewerkers heeft, dan waren er daarvan minstens 2.400 kiesgerechtigd. We hebben immers nogal wat buitenlandse collega's. 
Als het opkomstpercentage van Maastricht, zijnde 77 procent, op de UM-werknemers wordt toegepast,  zouden 1.848 hiervan daadwerkelijk zijn gaan stemmen. Vermoedelijk meer, want veel hoogopgeleiden. Maar ze wonen niet allemaal in Maastricht, dus we houden het op 77 procent.
Als we constateren dat de PVV met 18,3 procent Maastrichts grootste partij is geworden, dan zou in theorie 18,3 procent van de UM-staf voor de blonde padvinder gekozen hebben. Gezien de samenstelling van de groep, zal dat percentage wel minder zijn. Dus, vooruit, we maken er de helft van: 9 procent stemde PVV. Dat zijn nog steeds 185 mensen. (Statistici: wees coulant.)

En waar zijn die? Ik zoek de kast waaruit nog niemand is gekomen. Bij het handen wassen op het toilet,  vraag ik me af of de dame naast mij er een is. Hoe zou dat voelen, lekker stout? Iets doen waar de gemiddelde universiteitsmedewerker schande van spreekt. Moslim-bashen vanuit de kast. Ja zeggen, nee doen. Toneel spelen bij de koffiemachine, als collega’s geschokt en verbijsterd spreken over het hoge PVV-gehalte in onze stad.

Ik kan er met mijn verstand niet bij en dat is ook niet de bedoeling: het is geen kwestie van verstand, maar van gevoel, bij voorkeur onder de gordel, dat mensen tot deze keuze gebracht moet hebben. Want aan het kattenbelletje dat voor partijprogramma moest doorgaan, kan het toch niet gelegen hebben, lijkt me.

Wie kan er in hemelsnaam gedacht hebben dat onze toch al zo gezapige en brave provinciestad met de PVV beter af zou zijn? Waar zit de pijn dan?
Vast niet bij het feit dat we afgelopen week overspoeld werden door buitenlandse bezoekers die flink hun portemonnees trokken om in  horeca en andere middenstand te besteden na hun bezoek aan de TEFAF. Of door de liefhebbers die ’s zomers vanuit de hele wereld naar de Vrijthofconcerten van Rieu komen.
Dan kunnen het alleen maar klachten over de studenten zijn, toch? Maar of de PVV nou de oplossing heeft voor het op onjuiste dagen buiten gezette vuilnis, betwijfel ik.

Ik zie uit naar het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Ellen Krijnen, Senior Advisor Marketing and Recruitment, the Netherlands

Ca 3700 werknemers waarvan 1/3 niet mag stemmen (geen NL) =
2400 stemgerechtigden aan UM.
Opkomst 77% van 2400 = 1848
PVV 18,3% van 1848 = 338 PVV in UM

Aantal kiesgerechtigden: 89.226/ opkomst 2017: 76,9%/ PVV 18,3 %

Stemkast
EllenKrijnen2
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.