Van Os vertrekt naar Utrecht

28-03-2017

MAASTRICHT. Jim van Os (1960), hoogleraar psychiatrie, vertrekt naar het UMC Utrecht en wordt daar per 1 juni ‘medisch manager van de divisie hersenen’. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn collega René Kahn, die begint dit jaar overstapte naar het Mount Sinai Hospital in New York.

Saillant is dat Van Os al jarenlang met Utrechtse collega’s in de clinch ligt – vorig jaar nog op de opiniepagina’s van NRC - over de status van de aandoening schizofrenie. Volgens Kahn en Iris Sommer is het een ziekte met een biologische basis. Volgens Van Os is het niet meer dan een incoherente verzameling symptomen. Eerder in Observant: “Men wekt vooral de suggestie dat er keihard biologisch bewijs bestaat. Wat in feite gebeurt is dat kleine biologische verschillen worden opgeblazen tot afwijkingen.”

Een belangrijke reden om de overstap te maken is dat “het algemene beleid van het UMC Utrecht is gericht op Science in transition”, zegt Van Os. “En daar ben ik een verklaard voorstander van.” Hij verdwijnt echter niet meteen uit Maastricht. Nog twee jaar blijft hij één dag per week aan de UM verbonden om aio’s te begeleiden en onderzoeksprojecten af te ronden. Van Os is vier keer door collega’s verkozen als beste psychiater van Nederland.

Van Os vertrekt naar Utrecht
Jim van Os
Loraine Bodewes
Categoriëen: Wetenschap
Tags: psychiatrie,van os

Reacties

Coelacanth

Het conflict met zijn voorganger verbaast mij niet. Met een achtergrond in harde wetenschap kan ik hem betrappen op de ene analytische gotspe na de ander. Wie niet zelf in staat is het sofisme uit de eigen gedachten te filteren, kan ik niet appreciëren als academicus. Ik begrijp het nihilisme achter zijn positie eerder als een vorm van machtsconsolidatie.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.