“Hoe zat het nu met die seksbioscoop?”

Prof. Erik Driessen aan tafel bij Heerengenootschap Sunergos van Saurus

12-04-2017

Professor Erik Driessen komt binnen met een fles wijn en een cadeau, een ‘Raymond van Barneveld dartbord’. Vervolgens is hij een en al ontzag voor het ontvangstcomité: “Dat ik hier als burger bij het bestuur mag aanzitten!” Want dat is waar we zijn, bij het voltallige bestuur van HG Sunergos. Dat laatste woord valt met een beetje Grieks in het middelbare schoolpakket nog te snappen, maar HG? “Heerengenootschap”, klinkt het. Met dubbel e. De kamer wordt bewoond door de secretaris, Pieter Dijkstra. En hij kookt vanavond. Karo Abas vertoont zich ook wel in de keuken maar loopt daar vooral een beetje doelloos rond. Jaouad Kasmi is voorzitter en mag derhalve wat later aanschuiven. Hij mag zelfs, als Pieter even naar de keuken is, hard: “Pieter! Hònger!” roepen.

Driessen is ook een en al ontzag voor de kookkunsten van Dijkstra. “Dat je bij studenten geen rubberen kip krijgt voorgeschoteld is al heel wat, en dit is nog beter, hier klopt het allemaal, verse spinazie, de doperwtjes niet tot pap gekookt, ook nog goeie wijn!”
Hij spreekt met kennis van zaken: “Ik ben kookgek, als student wilde ik helemaal geen onderwijskundige worden, liever kok.” Hij werkte in verschillende restaurants, ofschoon zijn werkzame carrière eigenlijk in een seksbioscoop begon. Hier en daar gaat een wenkbrauw omhoog maar het thema verdwijnt even snel als het gekomen is.
Of de andere heren ook van koken houden? Nee dus. Abas krijgt er stress van omdat hij zich voortdurend afvraagt: waarom dit, waarom dat? En Kasmi? “Als er een eetpil zou zijn, kookte ik nooit.”
Maar de professor wil nog meer weten: wie er bij hun ouders kookt, en of die ook studeerden bijvoorbeeld. De antwoorden zijn verrassend, vooral van de twee heren met een buitenlandse achtergrond. Kasmi’s vader kwam als zoon van een Marokkaanse gastarbeider op zijn twaalfde naar Nederland, deed de LTS, werd bouwvakker en ging later, na rugklachten, de informaticawereld in. De vader van Abas, een Irakese Koerd, vocht veertien jaar lang - Abas vertelt het bijna achteloos - met de Peshmerga tegen Saddam Hoessein en vluchtte toen naar Nederland. Driessen is onder de indruk: “De beelden die je nu op tv ziet uit die streek, met IS en zo, volgt je familie dat?”
Ja dus, de Iraakse nieuwssites worden op de voet gevolgd, er woont ook nog familie in het gebied. Overigens is het in Iraaks Koerdistan nu relatief rustig, “maar veel van mijn vaders vrienden vechten tegen IS”.  

En dan gaat het snel weer over voedsel. Men eet daar onder meer schapenkoppen. “Eet jij dat ook”, informeert Driessen. Nee, grinnikt Abas, “mijn Nederlandse integratie is beter gelukt dan mijn Irakese”. Hij is hier geboren tenslotte. Iets soortgelijks geldt voor Kasmi, die niet overmatig verzot is op de Marokkaanse keuken: “Ik heb ooit schapenhersenen gevoerd gekregen. Zonder dat ik het wist.”
Student Dijkstra en professor Driessen zijn blij met elkaars gezelschap. Dijkstra in het begin: “O, van de FHML? Gelukkig, ik was al bang dat er een econoom zou komen of zo.” En Driessen: “Jij zit bij ons? In welk jaar?” Eventjes gaat het over Dijkstra’s onderzoeksstage bij gynaecologie. De professor concludeert dat Dijkstra een behoorlijk ambitieuze student is. Maar volgens Dijkstra zijn alle studenten wel ambitieus. Goed, voor Kasmi gaat dat wel op: die kwam opgetogen binnen met de mededeling dat hij net een acht voor zijn bachelorscriptie had gekregen. Kasmi is een switcher: na een jaar rechten (“alleen fiscaal recht was leuk, de rest was geen reet aan, zoiets als strafrecht wordt te veel geromantiseerd”) stapte hij over naar fiscale economie. Maar de rechtenfaculteit gaat hem weer terugzien, hij gaat de master fiscaal recht doen.

Als Driessen vertelt dat hij als onderwijskundige ook lesgeeft aan docenten vinden de heren dat behoorlijk grappig. Kasmi vraagt geamuseerd “of daar wel eens een lastige bij zit”. Nou en of, zegt Driessen. Een boze dokter bijvoorbeeld “die mij vroeg of ik wel wist hoeveel patiënten hij in zijn wachtkamer had zitten!  En ook een keer bij een hbo-opleiding, waar ik vroeg ‘wie er zin in had’ - de rest mocht vertrekken als ze dat wilden – waarop de helft zijn biezen pakte. Het is gelukkig toch nog een leuke workshop geworden.”

Driessen moet straks punten geven aan de studenten, over het eten bijvoorbeeld. Maar beoordelen, dat is een speciaal item in zijn vak: “Als je een tijdje bij elkaar bent, bouw je een band op. Dan ben je niet meer zo kritisch. Wij doen er onderzoek naar hoe je dat verschijnsel kunt doorbreken.”
Het klinkt Abas als muziek in de oren: “Een band opbouwen, precies, daarom helpt slijmen met tutoren ook zo goed als het gaat om een cijfer voor je aanwezigheid. Doordat ik via de mail een vrij persoonlijk contact had met een docent heb ik geregeld dat ik vier lessen kon missen in plaats van drie.”

Sunergos is een Saurusdispuut. Roeien de heren nog een beetje? Dat valt mee, of tegen, ze coachen hier en daar nog wat. En waarom is het dispuut niet gemengd, vraag Driessen. “Het werkt goed zo, vrouwen zijn anders, mannen zijn makkelijker”, klinkt het. En als ze met een damesdispuut borrelen “is het gegarandeerd feest”.
Dames, daar zijn er veel van in Maastricht. Driessen denkt dat ze met hun “goddelijke roeilijven” wel een potje kunnen breken, maar daar gaan de heren niet op in. Overigens is er fysiek ook weinig imponerends aan ze te ontdekken. Dat krijg je als het roeien erbij inschiet. Toch komt het door het lidmaatschap van Saurus dat twee van de drie een mooie studentenbaan hebben: in de uitvaartbranche. Kisten dragen, van alles. Dijkstra: “Het is een soort uitzendbureau dat dan weer wordt ingehuurd door bedrijven als Monuta. De man die het begonnen is zocht speciaal roeiers, want die luisteren naar commando’s. ‘Heren, tilt u op!’. Dat is precies als met een boot.”
Voor Abas is het niks. “Ik zou zoiets niet kunnen. Het verdriet bij zo’n begrafenis lijkt me te zwaar.” Een invoelende Driessen: “Jij bent een emotionele man.” Maar dan: “Het is ook wel onhandig als je moet huilen terwijl je een kist draagt, haha.”

Tijd om nog eens bij de professor te informeren naar zijn verleden in de seksbioscoop. Dat kwam zo, vertelt Driessen, hij kreeg als verse eerstejaars in Amsterdam een kamer aangeboden op de Wallen, boven zo’n bioscoop. De geluidsboxen hadden ze daar tegen het plafond gemonteerd, “mijn moeder had daar nooit langs kunnen komen, dus ik heb hem niet genomen, zei dat het te duur was”. Nou, de exploitant had dan wel een baantje voor hem. Hij had ook nog een homobioscoop op het Spui, ‘Boy Saloon’, daar kon Driessen nuttige hand- en spandiensten verrichten: de deur openen, de film in de projector stoppen, drankjes serveren, de zaal schoonmaken. Dat laatste was geen feest, zeker niet op de achterste rij: de rugleuningen vertoonden een speciaal patina, “met fluweel bekleed maar op de rugleuning zat geen fluweel meer”.

De heren van Sunergos hangen aan zijn lippen: “Een heel andere wereld, leuk hoor.” Ja, beaamt Driessen. En dan, keurig academisch: “Het is een deel van de samenleving dat je anders niet ziet.”

Erik Driessen * 50 * hoogleraar onderwijskunde * vier kinderen, getrouwd met Merel * woont in Maastricht.

Pieter Dijkstra * 21 * derdejaars biomedische wetenschappen * secretaris afhankelijk Heerengenootschap Sunergos (Saurus)

Karo Abas * 20 * tweedejaars International Business * penningmeester

Jaouad Kasmi * 21 * derdejaars fiscale economie * voorzitter

Score (max vijf sterren) door prof. Driessen

Eten: 5 sterren “Bonuspunten, die jongen kan ècht koken”

Properheid: 5 sterren “Prima hoor, daar ga ik niet over zeuren”

Gastvrijheid: 5 sterren “Huiselijke sfeer”

“Hoe zat het nu met die seksbioscoop?”
Etentje-Bloemenweg1-LB
Auteur: Wammes Bos
Loraine Bodewes
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: tafel

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.