“Randwyck? Dat is de dark side”

Prof. Christian Hoebe aan tafel bij Saurus damesdispuut Nynève

01-05-2017

Moeizaam komt Annelot Pannekoek de trap op. Gisteren ging er iemand op haar teen staan, vanochtend was die helemaal blauw. “Misschien wel gebroken, maar daar schijnen ze niets aan te doen, dus naar de dokter gaan heeft geen zin. Ik heb hem zelf ingetaped.” Ze is vandaag de gastvrouw, maar de laatste die arriveert – er moest nog gewerkt worden. Gelukkig hebben haar dispuutsgenoten alles al voorbereid. De dames van Nynève lopen hier rond alsof het hun eigen huis is. “Dit is de huiskamer van Nynève, ik eet nooit alleen.”

Bijkomend voordeel is dat ze geen sleutel nodig hebben. Pannekoek woont boven een café, de enige hindernis die getrotseerd moet worden, is de barman. En die let goed op, merkt Christian Hoebe, hoogleraar infectieziektebestrijding en de gast van vanavond. Studentes die naar boven lopen, daar is de poortwachter wel aan gewend, maar als er plotseling een meneer op de stoep staat, vraagt hij toch even wat die komt doen.

Nu iedereen er is, de wijnglazen zijn gevuld en de spring rolls met pindadressing op tafel staan (Hoebe: “Wauw, dat ziet er mooi uit. Zelf gemaakt? Ik ben gek op Aziatisch eten.”), haalt Hoebe zijn cadeau tevoorschijn. “Het is misschien een beetje een gek cadeau, maar ik werk ook bij de GGD…” Pannekoek, die de bui al  ziet hangen, barst in lachen uit. En inderdaad, Hoebe vist een stapel condooms uit zijn tas, hij is immers hoofd van de soa-poli. Maar dat is niet het enige, de dames krijgen ook kleine pakjes cornflakes en gekookte eieren. “Ik dacht: als ik van jullie avondeten krijg, kan ik op z’n minst het ontbijt verzorgen.” Het wordt met groot enthousiasme ontvangen.

Die soa-poli, daar komt het gesprek gedurende de avond nog een aantal keer op terug, maar eerst gaat het over reizen, vooral naar Azië – dankzij de spring rolls. “Die durfde ik in Thailand niet te eten”, zegt Denise Brouwer. “Ik dacht dat het vliesje eromheen misschien van iets engs was gemaakt.” Maaike van Griethuysen heeft in januari door Vietnam gereisd. “Ik had nog wat tijd over na mijn uitwisseling. Ik ben in Ho Chi Minhstad begonnen en toen naar boven gereisd.” Hoebe zat daar ooit een paar dagen vast. “Toen die vulkaan in IJsland het vliegverkeer lam legde. Ik hielp een universiteit met hun curriculum infectieziektebestrijding.” Aylin Aksu heeft net haar eerste les Chinees gehad, deze zomer vertrekt ze naar Beijing voor een stage. “Moet je het dan vloeiend kunnen?”, vraagt Hoebe. Dat gaat nooit lukken, zegt Aksu. “Ik heb les vanaf nu tot aan de zomer. Gelukkig spreekt een van onze groepsleden het heel goed.”

Aksu heeft nog een vraag voor Hoebe. “Ik hoorde dat het inloopspreekuur op de soa-poli is afgeschaft, waarom? Nu moet je een afspraak maken.” Er zit een grens aan het budget, zegt Hoebe. “We zien steeds meer soa’s, maar mogen maar 8500 testen per jaar afnemen. Dus stellen we van tevoren een paar vragen om te kijken of iemand in een risicogroep past. Anderen moeten naar de huisarts.” Tot grote verbazing van de dames zijn studenten niet de grootste risicogroep. “Sterker nog, van de jongeren onder de 25 vrijen studenten het veiligst.” De grootste risicogroep blijken laagopgeleide jongeren te zijn. Desalniettemin kunnen ook studenten met seksueel risicogedrag  onder de 25 jaar gratis terecht.

Tijdens het hoofdgerecht – lasagne in een paprika – komt het gesprek op melk, omdat Aksu een project voor Campina Friesland gaat doen deze zomer. “Er wordt wel eens gezegd dat Nederlanders zo lang zijn omdat we zoveel melk drinken”, merkt Hoebe op. Daar gelooft Sophie Hammermann niet in. “Ik kom uit Liechtenstein, daar zeggen we dat we melk door de aderen hebben lopen, zoveel drinken we het. Maar toch zijn we klein.” Ze heeft wel een andere theorie. “Jullie hebben geen bergen, dus geen beschutting tegen de wind. Dan moet je stevig op je benen staan. En er is hier zoveel water, als het overstroomt en je bent klein, kom je niet met je hoofd boven het water uit.” Hoebe barst in lachen uit. “Jullie zijn wel grappig.” Hammermann trekt een tragisch gezicht. “Soms is dát niet grappig. Dan fiets ik naar huis met buikpijn omdat ik zoveel gelachen heb.”

Hoebe bewondert de ruime kamer van Pannekoek. Zelf studeerde hij ook in Maastricht. “Ik begon in de Boschstraat, maar toen mijn vriendin en ik uit elkaar gingen, moest ik iets anders vinden.” Hij verhuisde daarna nog een paar keer. “Net als iedereen”, zegt Brouwer. “Je denkt dat je goed zit, maar dan leer je de stad beter kennen en ga je op zoek naar een nog betere plek.” Ze zijn in ieder geval blij dat dit huis zo centraal ligt. En niet in Randwyck. “Dat noemen we de dark side”, lacht Pannekoek.

De appeltaart met ijs komt op tafel. Aksu brengt het gesprek op vrouwen aan de top. Ze zit in de faculteitsraad van Humanities and Sciences en het is daar regelmatig onderwerp van discussie. “Waarom denken jullie dat er weinig vrouwelijke hoogleraren zijn”, vraagt Hoebe. Hammermann ontsteekt in een tirade over hoe mannen en vrouwen anders worden benaderd. “Als je als vrouw zegt ‘zo is het’, ben je opeens bazig. Ik heb zó’n hekel aan dat woord. Je moet als vrouw altijd beter voorbereid zijn, het meeste weten, alles het beste doen.” Hoebe vraagt naar de ambities van de dames. Die liggen hoog. Hammermann: “Natuurlijk, we zitten bij Nynève.” Aksu: “Wij hebben een cultuur om elkaar heel erg aan te moedigen. Bijna iedereen doet iets naast haar studie, een commissie, bestuur, raad.” Hoebe: “Supertof.”

Christian Hoebe * 49 * hoogleraar infectieziektebestrijding * getrouwd, twee dochters (15 en 17) * woont in Klimmen

Maaike van Griethuysen * 21 * derdejaars International Business * lid Nynève

Denise Brouwer * 22 * eerstejaars verpleegkunde *secretaris Nynève

Aylin Aksu * 22 * vierdejaars UCM * lid Nynève

Sophie Hammermann * 21 * eerstejaars International Business * lid Nynève

Annelot Pannekoek * 21 * tweedejaars rechten *praeses Nynève

Score (max vijf sterren) door prof. Hoebe

Gastvrijheid *****

Eten ***** “Vooral de spring rolls waren een schot in de roos, heel speciaal”

Properheid ***** “Er was goed opgeruimd”

“Randwyck? Dat is de dark side”
Van links naar rechts Maaike van Griethuysen, Aylin Aksu, Christian Hoebe, Sophie Hammermann, Denise Brouwer en Annelot Pannekoek
Auteur: Cleo Freriks
Loraine Bodewes
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: tafel

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.