Tevredenheid studenten over opleiding stagneert

18-05-2017

MAASTRICHT/NEDERLAND. Studenten zijn nog altijd goed te spreken over hun opleiding, blijkt uit de vandaag gepubliceerde Nationale Studenten Enquête. Maar de stijgende lijn in de tevredenheid zet voor het eerst in vier jaar niet door. Binnen de Universiteit Maastricht - 71 opleidingen zijn geëvalueerd - scoort het University College in Venlo het hoogst. De master bewegingswetenschappen krijgt het minste aantal punten.

Net als vorig jaar waarderen de Nederlandse studenten hun opleiding “in het algemeen” met gemiddeld 3,96 punten op een vijfpuntsschaal. 

De enquête is uitgevoerd in opdracht van Studiekeuze123, een samenwerkingsverband van universiteiten, hogescholen, studentenorganisaties en het ministerie van Onderwijs. Ruim 700 duizend studenten werden uitgenodigd hem in te vullen. Een kleine 40 procent deed mee.

Maastricht

Net als in de laatste Keuzegids, die jaarlijks rond november wordt gepubliceerd, zijn de Maastrichtse studenten ook nu weer zeer te spreken over het University College Maastricht. De Keuzegids 2017 oordeelde dat het de allerbeste brede bacheloropleiding is van Nederland. In de NSE-resultaten staat het University College Maastricht nog steeds hoog in de ranking, maar moet het de zusteropleiding in Venlo (meer toegespitst op voeding en gezondheid en veel kleiner qua aantallen) voor laten gaan. Studenten waarderen de Noord-Limburgse opleiding met 4,7 punten. Het UCM krijgt er 4,5. Vooral de sfeer en de groepsgrootte vallen bij beide studies in de smaak. De voorbereiding op de beroepsloopbaan mag beter, zeggen vooral de studenten van de Maastrichtse opleiding. 
Studenten aan de Universiteit Maastricht zijn het minst tevreden over de masters bewegingswetenschappen (3,4), globalisation and development studies (3,5) en econometrics and operations research (3,7).
De voorbereiding op de beroepsloopbaan blijft een lastig thema, net als kwaliteitszorg (de manier waarop de opleiding met klachten omgaat). Vooral de bewegingswetenschappers hebben moeite met internationalisering. Ze vinden dat er vanuit de studie te weinig aandacht is voor een buitenlandstudie of andere manieren die je stimuleren internationaal te oriënteren.

Niveau

Over het algemeen, dus in heel Nederland, oordelen studenten opnieuw iets positiever over de inhoud van hun opleiding (3,75). Binnen dat thema zijn ze het meest tevreden over het niveau van de opleiding (3,88).

Dit jaar is in de NSE voor het eerst gevraagd of studenten hun onderwijs wel motiverend genoeg vinden. Ze blijken het meest tevreden over de mate waarin de opleiding studenten uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen. De mate waarin de opleiding stimuleert om verdieping aan te brengen in de lesstof wordt het minst gewaardeerd.

Over het tweede nieuwe thema ‘internationalisering’ zijn studenten veel minder te spreken: het scoort een magere 3,23. Ze vinden vooral dat de opleiding hen onvoldoende aanmoedigt om een tijdje in het buitenland te gaan studeren.

Ook de manier waarop opleidingen studenten voorbereiden op stages en hen vervolgens begeleiden, laat te wensen over, blijkt uit de enquête (3,24). Studenten zijn veel positiever over wat ze leren tijdens de stage (4,12) en de begeleiding op de stageplek (3,94).

HOP, Irene Schoenmacker/ Wendy Degens

Auteur: Redactie
Graphics: Nationale Studenten Enquête 2017
Categoriëen: Nieuws,
Tags: ranking,NSE,keuzegids

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.