Rector Letschert: “Kan ik echt niet helpen met de afwas?”

Rector Rianne Letschert schuift aan tafel bij Vrijthof 27

20-06-2017

“Kan ik echt niet helpen met de afwas?”, vraagt rector Rianne Letschert als het afscheid nadert. Nee, klinkt het in koor in het studentenhuis aan het Vrijthof 27, gelegen pal naast het Italiaanse restaurant Gio’s. Stel je voor, ‘hun’ rector die de vaat doet. “En vergeet niet me in te schakelen als er iets is of als je iets nodig hebt. Laatst kon ik voor een SBE-student een stage op een ministerie in Rwanda regelen. Ik was blij dat ik kon helpen. Gebruik je netwerk, ik zit er nu in.” Eenmaal buiten op het Vrijthof krijgt iedereen een welgemeende zoen en gaan ze snel nog even gearmd op de foto. Die prijkt een uur later op Letscherts twitteraccount.

Ze lijken een beetje overdonderd als hun gast, aangekondigd als de “machtigste vrouw van de UM”, eenmaal aan tafel zit. Aan de voorbereiding ligt het niet. De drie Duitsers (Analena Schnorbach, Kristina Haarbeck, Clemens Hannen ), de Belg (Eva Carron) en de Nederlander (Bohdi Bakker) hebben de tafel mooi gedekt, de rosé koud, en de rode curry met vis zo goed als klaar. En toevallig is vandaag ook nog de poetsvrouw langs geweest voor de tweemaandelijkse schoonmaak van de gemeenschappelijke keuken. Maar als het voorgerecht (meloen met rauwe ham) keurig gerangschikt op een schaal op tafel komt, vergeten ze dat de gastheer of -vrouw als eerste moet opscheppen. Gelukkig trekt de rector zich daar niets van aan en zegt na een toost op het best gelegen studentenhuis van Maastricht: “Mogen we beginnen?” Om meteen daarna uit te roepen: “O, wat word ik verwend.”

Bij binnenkomst had ze eerst het huis bewonderd. Hoge plafonds, een achtertuintje waar de fietsen gestald zijn, uitzicht op de Sint Servaaskerk, het AH-kruidentuintje op de vensterbank en de kamer van Bakker op de begane grond: “Hebben jullie allemaal een eigen badkamer? Wat een luxe. En wat ziet het er netjes uit.” Ze wil weten (de voertaal is vanavond Engels) of Bakker met zijn enkel glas in het raam veel last heeft van de feestelijkheden op het Vrijthof. “Valt mee.” Hij ziet vooral de voordelen van dit huis: “Ik kan ieder jaar gratis naar de concerten van André Rieu. Ik zou zijn muziek nooit draaien, maar de concerten zijn geweldig, de sfeer is heel bijzonder met die duizenden zingende en dansende fans. Dit jaar speelt hij tien keer (De rector: “Ik ga misschien op zondag”). Ik krijg iedere dag bezoek, mijn ouders, een tante, vrienden. Het hele Vrijthof is afgesloten, maar bewoners krijgen een pasje voor henzelf en voor gasten. Ik zie vanuit mijn kamer het grote scherm en een deel van het podium.”

Eten jullie vaak samen, wil Letschert weten, die zichzelf “een hele slechte kok” noemt. Nou nee, het is meer “cooking apart eating together”, legt Haarbeck uit. De keuken is vooral een ontmoetingsplaats waar vooral Hannen vaak bivakkeert.
Bakker heeft onlangs een interview met de rector in weekblad Elsevier gelezen. “U zag er relaxt uit.” Letschert: “Ze willen altijd weten hoe je het rectorschap combineert met je gezin. Dat zullen ze nou nooit aan mannelijke collega’s vragen. Ik heb me ook voorgenomen om dit soort interviews niet meer te geven. Ik praat nog alleen over de universiteit, het onderzoek en ons onderwijs.” Maar nu ze het er toch over hebben, wil Schnorbach graag weten hoe oud de kinderen zijn. “Een zoon van elf en een dochter van zes.” En dan, het blijkt dat niet alleen de journalisten dit willen weten, hoe doet ze dat met twee kinderen, een man en een huis in Helmond? “Ik logeer drie dagen per week in een hotel maar ben op zoek naar een studio zodat mijn levens minder gescheiden zijn, en de kinderen ook naar Maastricht kunnen komen.” Kom hier wonen, we hebben bovenin twee zelfstandige studio’s, suggereren Carron en Bakker half serieus.

De rector - altijd óók aan het werk - neemt de gelegenheid te baat om een paar zaken aan haar gastvrouwen en -heren voor te leggen. Hoe bevalt het pgo? Dat is afhankelijk van de groep, vindt Hannen. Hij houdt niet van “ongemakkelijke stiltes” noch van “het gevecht om aan het woord te komen”. Maar over het algemeen klinkt er lof. Schnorbach: “We hebben vaak niet door hoeveel we leren door het pgo. Ik had laatst een workshop in Mannheim en merkte daar hoe natuurlijk het voor ons is om deel te nemen aan discussies.”

Letschert wijst vervolgens op de discussie in de media en politiek over de Nederlandse universiteiten die te veel Engelstalig onderwijs zouden aanbieden. Maastricht voorop. “We krijgen het verwijt dat we dit slechts doen omdat buitenlandse studenten geld in het laatje brengen. Ze vergeten voor het gemak dat buitenlanders hier meer uitgeven dan ze kosten.” IB-student Haarbeck is verbaasd: hoe kun je International Business studeren anders dan in de Engelse taal? Hoe kan dat nou, vraagt Schnorbach zich af, “Nederlanders zijn zo open, iedereen spreekt Engels?”

Zijn we wel digitaal genoeg, vraagt de rector. “O ja, zeker vergeleken met Duitsland”, reageert Haarbeck. “Ik kon met Kerst online zien welke punten ik voor mijn tentamens had gehaald. Mijn Duitse vrienden waren diep onder de indruk.” En vinden zij dat alle colleges moeten worden opgenomen? Nee, niet echt. Schnorbach gaat graag naar colleges, vindt het zelfs “onbeleefd” om thuis te blijven. Het gesprek komt op statistiekdocent Christian Kerckhoffs van SBE die studenten heel direct aanspreekt tijdens colleges. “Niemand komt te laat bij hem, hij is ouderwets, werkt zonder power point, maar plaatst wel foto’s van studenten op Instagram. Hij is zo populair.”

Het is tijd om te gaan. Letschert: “Zullen we over een jaar weer samen eten? Kijken hoe het iedereen is vergaan?” Graag. De fles champagne, een cadeau van de rector, kan dan - als vier van de vijf de bachelorbul hebben gehaald - ontkurkt worden.

Rianne Letschert * 40 * rector magnificus Universiteit Maastricht * samenwonend, twee kinderen

Bohdi Bakker * 21 * tweedejaars fiscaal recht

Analena Schnorbach * 21 * tweedejaars International Business

Kristina Haarbeck * 19 * eerstejaars Economics and Business Economics

Clemens Hannen * 20 * tweedejaars International Business

Eva Carron * 19 * tweedejaars psychologie

Score (maximum vijf sterren), door rector prof. Letschert:

Gastvrijheid: 5 sterren “Ik voel me erg welkom, jullie zijn zo open”

Eten: 5 sterren “Heel lekker, echt waar”

Hygiëne: 5 sterren “Ik heb nog nooit zo’n schoon studentenhuis gezien”

Rector Letschert: “Kan ik echt niet helpen met de afwas?”
Rianne.1DSCF4124eten
Auteur: Riki Janssen
Joey Roberts
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: tafel

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.