ë, ò, é, äö, oë, oeë, àè, ieë, ieè, eë, ië, aeë, èë, èw, àèë, àèw, aoë

31-08-2017

Ik heb weer lang stil moeten zitten deze zomer. Tjongejonge, wat nemen de redacteuren van dit periodiek het ervan, zeg. Nou ja, zelf zat ik natuurlijk niet echt stil, als Bergambtenaar heb ik wel tien zelfdragende notities afgescheiden - ook op de Berg was het lekker rustig -  en ik heb er alle vertrouwen in dat die straks tot evenzovele brokken kristalhelder beleid zullen leiden.

Intussen praat ik u even bij over wat er deze zomer allemaal langskwam, zodat u straks bij de koffiemachine niet met de mond vol tanden staat.

Om te beginnen: het promotierecht, het ius promovendi op z’n Latijns. Dat wordt gedemocratiseerd. Tot nu toe mag alleen een professor iemand anders tot doctor promoveren. Het goede nieuws is: voortaan mag iedereen dat! U, ik, de buurvrouw, de bakker, de man van het ontstoppingsbedrijf… Ja, er wordt nog zogenaamd een tussenstapje ingebouwd, alleen het College van Decanen mag iemand het promotierecht verlenen en voorlopig hebben we het dan louter over hoofddocenten, maar bij ons op de gang maken we al volop toekomstplannen. Wie mag als eerste zijn collega tot doctor slaan? Wie heeft nog een neef die wel een steuntje in de rug kan gebruiken? Dat er sprake moet zijn van ‘aantoonbare onderzoekskwaliteiten’ ziet werkelijk niemand als probleem, want onderzoek doen we allemaal op z’n tijd, al was het maar naar de prijs van de ketchup in de supermarkt. Kortom, een topplan!

Het volgende item dat u niet mocht missen: de UM heeft een bijeenkomst georganiseerd “voor de centrale huisstijlcoördinatoren van Nederlandse universiteiten”. Het stond in het UM-nieuws en mijn hart sprong over toen ik dit las. De bijeenkomst zelf heb ik gemist, ik ben ooit gepasseerd voor de job van centrale huisstijlcoördinator, maar de ambitie van deze club spreekt me enorm aan. Wat willen ze? “Het idee is om een nieuwe traditie te starten met twee keer per jaar een bijeenkomst aan een andere universiteit, waarbij dieper ingegaan zal worden op één bepaald thema.” Fascinerend toch? Het thema van de eerstvolgende keer staat al vast: het gebruik van blokjes, driehoekjes dan wel rondjes in de logosfeer. De keer daarop: kleurgebruik in de communicatie-uitingen en de mate van toegestane variatie daarop. Mag roze ook oudroze zijn? Is oceaanblauw compatibel met korenblauw? En hoeveel kleuren kunnen we gebruiken voordat onze universitaire communicatie op een zuurstok gaat lijken? Brandende kwesties waar een beetje huisstijlcoördinator slapeloze nachten van krijgt.

Maar het onbetwiste hoogtepunt deze zomer was wel de aankondiging dat Microsoft komt “met een Limburgs taalmodel met toetsenbord en spellchecker dat het gebruik van het Limburgs op digitale media makkelijker moet maken.” Dat is precies waar we allemaal op zitten te wachten aan deze prachtinstelling. Die dan ook uiteraard medeplichtig is, onder de vleugels van de leerstoel Taalcultuur in Limburg. Dus hoera, de vlag kan uit, dit zet eindelijk de deur open naar een werkelijk tweetalige universiteit. Ik constateer namelijk tot mijn leedwezen dat Engels (of iets wat erop lijkt) oprukt en Nederlands steeds meer aan kwaliteit verliest. Maar we zijn als UM toch ‘gericht op de wereld en geworteld in de regio’ of zoiets? Nou, dan kun je het krijgen ook hoor. Ik weet dat Heer Boss namens ons Hoge College voorbereidingen treft voor de collectieve aanschaf van het Limburgse toetsenbord. En dat wordt een fantastisch ding, kijk maar in het persbericht dat de UM de wereld instuurde: Uiteindelijk is het de bedoeling dat het intikken van de vele diakritische tekens zoals ë, ò, é, äö, oë, oeë, àè, ieë, ieè, eë, ië, aeë, èë, èw, àèë, àèw, aoë geen probleem meer oplevert.” Godzijdank, iech mäökte mich al zörrige.  

Albert Bergbroeder
 

 

ë, ò, é, äö, oë, oeë, àè, ieë, ieè, eë, ië, aeë, èë, èw, àèë, àèw, aoë
Bergbroeder
Auteur: Redactie
Simone Golob
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: albert

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.