NOOIT

Medewerkerscolumn

05-09-2017

Nooit is een veelzijdig woord. Als je jong bent, ken je het vooral in de context van ‘nog nooit’: nog nooit gespijbeld, nog nooit gezoend, nog nooit gevlogen, nog nooit seks gehad ....

Dan draagt ‘nooit’ een belofte in zich. Het ‘nog’ zorgt ervoor dat er kans is dat het gewenste of gevreesde alsnog gaat gebeuren. Sooner or later.

Als de ‘nog nooit seks’ zich mettertijd heeft gematerialiseerd en geleid tot de meest natuurlijke consequentie ervan, namelijk een kind, krijgt ‘nooit’ weer een nieuwe lading.

“Wij gaan nooit meer uit eten”, “Nooit meer naar het theater”, “Nooit meer uitslapen”, “Nooit meer spontaan de deur uit”. De tropenjaren van elk koppel. Het is buffelen door de modder, de carrière roept, de kinderen roepen, de partner roept en de vriendenkring roept. “We zien je nooit meer!”

Sommigen, of liever gezegd eenderde van de koppels, overleven deze tropenjaren niet. Men gaat uit elkaar. Dat heet een echtscheiding en dat woord slaat de spijker op zijn kop: een echte scheiding. Van huis en haard, en vooral van bed, van kinderen en van sociaal netwerk. Aan de innerlijke schreeuw van “Dít wil ik niet meer!” wordt gehoor gegeven en de praktische gevolgen worden voor lief genomen. Het voelt als een verlossing.

Tot de eerste verjaardag van je kind, de eerste ouderavond, Kerstmis en Nieuwjaar, de diploma-uitreiking, de bruiloft en zelfs de begrafenissen. Nooit meer als gezin. Het wordt nooit meer hetzelfde. Dan doet ‘nooit meer’ bij iedereen pijn.

En als je dan grijs en ouder, maar nog niet der dagen zat, bent, kan er nog een ‘nooit’ bijkomen. Kwalen waarvan de arts je meldt dat ze nooit meer zullen verdwijnen. Dringende adviezen om nooit meer alcohol te drinken, nooit meer vlees of zout te eten, nooit meer achter het stuur te kruipen.

Wat dan nog rest, is het dilemma tussen nooit meer genieten en nooit meer wakker worden.

En er is in elk geval één onbetwistbaar ‘nooit’: er is nog nooit iemand teruggekeerd van nooit meer wakker worden.

Ellen Krijnen, senior adviseur marketing and recruitment Nederland

NOOIT
EllenKrijnen
Auteur: Redactie
Tags: ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.