Studentenbonden slaan alarm: veel internationale studenten dakloos

07-09-2017

NEDERLAND. Volgens de LSVb en de Groninger Studentenbond rijst het kamertekort voor internationale studenten ook dit jaar weer de pan uit. Komende vrijdag organiseren de Groningers een protestactie. Maar volgens de studentenhuisvesters valt het wel mee.

“Laat internationale studenten niet in de kou staan!”. De Landelijke Studentenvakbond luidt  de noodklok: honderden internationals zouden, nu het collegejaar is begonnen, nog geen woonruimte hebben. Via Facebook en de Housing Hotline van de LSVb zijn de laatste anderhalve week allerlei schrijnende verhalen binnengekomen.

 

Terug naar huis

Zo heeft een Britse student, die wekenlang op zoek was naar een kamer, zich na vier maanden uitgeschreven bij zijn universiteit en is hij teruggekeerd naar huis. “De verhalen lijken uitzonderlijk, maar doen zich in de grote studentensteden veelvuldig voor”, schrijft de LSVb.

Ook volgens de Groninger Studentenbond (GSb) staan er studenten uit het buitenland op straat doordat hogescholen en universiteiten te weinig doen om ze aan huisvesting te helpen. Wel hebben de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool samen met de gemeente honderd tijdelijke opvangplekken ingericht.

Dat is volgens de GSb geen structurele oplossing, en dus maant voorzitter Sjoerd Kalisvaart de instellingen tot actie: “Begin met ervoor zorgen dat studenten een dak boven hun hoofd hebben. Hoe kun je focussen op studeren, als je nog niet eens weet waar je slaapt?”

Komende vrijdag organiseren de studenten een protestactie voor het academiegebouw van de RUG. Politieke jongerenorganisaties als ROOD, jong in de SP en DWARS sluiten zich er bij aan.

 

“Minder excessen”

Vorige week liet de koepel van studentenhuisvesters Kences aan het HOP weten dat de woningnood onder internationals waarschijnlijk minder hoog ligt dan voorheen. Volgens directeur Ardin Mourik blijven de problemen in Utrecht en de Randstad groot, maar zijn er “minder excessen”.

In Maastricht protesteerden woensdag een handjevol buitenlandse studenten tegen het kamertekort. Volgens Maastricht Housing zou er mede door de recente uitbreiding - onder andere het studentenhotel, maar ook op de particuliere markt - van het aantal kamers voor iedereen woonruimte moeten zijn.

Aan de Universiteit van Amsterdam, waar in juli nog vijfhonderd buitenlandse studenten op de wachtlijst stonden, lijkt het tekort mee te vallen. Het magazine Folia meldt dat er nog 34 studenten op een kamer wachten. Precies een jaar geleden zwierven er nog honderden door de stad.

Bij Wageningen University is de kamernood vooral groot bij eerstejaars uit eigen land. Bijna veertig procent van de Nederlandse studenten die op kamers willen, heeft er nog geen gevonden, tegenover tien procent van de internationale studenten.  

HOP, Matthijs van Schie/Wendy Degens Observant

Studentenbonden slaan alarm: veel internationale studenten dakloos
Protest in Maastricht tegen kamertekort buitenlanders
Auteur: Redactie
Observant
Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: kamernood

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.