Altijd journalist

Uit het leven van de redactie

07-09-2017

Een journalist is altijd journalist. Dus wat doet redacteur WD als ze op zondag 3 september met man en kinderen over de Markt fietst en daar de eerstejaars - druk met de ontgroening - van studentenroeivereniging Saurus luid hoort zingen? Precies: in de remmen knijpen, de telefoon van manlief confisqueren en filmen maar. Het resultaat staat een paar minuten later op https://www.facebook.com/ObservantUM. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Duizenden hebben het dertien seconden durende filmpje gezien.

Een journalist is bijna altijd journalist. Op feestjes en borrels leidt dat vaker tot verwarring. ‘Je gaat hier toch niet over schrijven?’ Of: ‘Ben je hier als Observant of als jezelf?’ Ik kan iedereen geruststellen, we zijn niet altijd in functie en kunnen ook luisteren zonder meteen aan een mogelijk artikel te denken. Al is ;-) wat extra achtergrondinformatie nooit weg.

Maandag, tijdens de opening van het academisch jaar, begon Yuri Meesen als junior-journalist bij Observant. Nog maar nauwelijks bekomen van zijn terugreis (24 uur!) uit Amerika, zag hij de stoet hoogleraren de collegezaal aan de Tongersestraat binnenschrijden. “Ik heb dat nog nooit meegemaakt”, zei hij - die een bachelor én master Economie in Tilburg afrondde en de master Politiek en Samenleving in Maastricht – vooraf een beetje ongemakkelijk. Nou, hij is niet de enige student. Openingen zijn toch vooral medewerkersfeestjes en dat was afgelopen maandag extra jammer omdat de Libisch-Canadese art en activiste Alaa Murabit  zich in haar keynote speech speciaal tot studenten richtte. YM vond het allemaal interessant en vooral de muziek erg mooi. En nee, redacteur CF, die de opdracht had haar jonge collega een por te geven mocht de jetlag hem te veel worden, had niet in actie hoeven te komen.

De volgende avond interviewde onze junior kersverse buitenlandse eerstejaars en hun ambassadors (ouderejaars die de zogenoemde newbies de weg wijzen in de stad, universiteit en het studentenleven) tijdens een ISAP-feestje op het Tapijn-terrein. Collegevoorzitter Martin Paul gaf zoals ieder jaar weer acte de presence, heette iedereen van harte welkom en zei met vooruitziende blik: “Misschien staat je toekomstige beste vriend wel naast je.”

Woensdagochtend zat YM even na achten al zijn stukje te tikken. Benauwd voor de deadline.

Altijd journalist
redactioneel