Wie is Albert?

Uit het leven van de redactie

14-09-2017

Wie is toch Albert Bergbroeder, de columnist op de achterpagina? Je wilt niet weten hoe vaak die vraag al aan de redactie is gesteld. Anderen ‘weten’ zeker wie achter dit pseudoniem schuilgaat. Ooit, toen een medewerker met pensioen ging, kreeg ik een mailtje: ik ga weg, nu kun je toch wel vertellen wie die Albert is? Helaas, ik moest hem teleurstellen. Wij geven de naam van onze trouwe mopperpot niet prijs. Ook nu niet. Maar waarom schrijven onder een pseudoniem? We wilden een roddelrubriek op niveau en zochten iemand die zowel weet wat er leeft binnen de UM, kan schrijven, maar ook niet bang is om wat uit de duim te zuigen. Het gaat hier immers om satire, om humor, en dus om een column die het niet altijd nauw neemt met de waarheid. De fictieve naam van Albert Bergbroeder (Albert van roddelkoning Albert Verlinde en Bergbroeder van de Minderbroedersberg) past daar in onze ogen perfect bij.

Elders in de Observant zijn de feiten juist heilig. (Wat overigens niet wil zeggen dat wij een foutloze krant afleveren. Waar gehakt wordt, vallen spaanders.) Je verhaal moet kloppen, leren we onze studentfreelancers en de cursisten die een schrijfworkshop of summerschool volgen. Die feiten blijken verraderlijker dan ze verwachten. Een naam is snel fout gespeld, een quote gemakkelijk verhaspeld, en zelf er iets bij verzinnen - “dat zei hij toch?” nee dus - is een doodzonde die menige cursist niet kan weerstaan.

Over zonden gesproken. Vandaag interviewen we voor de derde keer een Maastrichtse topsporter. Deze keer (na een bokser en een zwemmer) triatleet en student fiscale economie Donald Hillebregt die droomt van de Olympische Spelen in Tokyo. Hij traint tussen de twintig en dertig uur per week. Hij heeft weinig last van hebzucht maar is zeker wel eens lui. Maar als triatleet gaat hij louter voor een tien. De zeven triatleetdames van Ferro Mosae haalden dit weekend een dikke tien. Zij werden kampioen van de eredivisie. Petje af.

Dit is een redactioneel dat iedere week wordt geschreven door de hoofdredacteur van Observant, Riki Janssen.

Wie is Albert?
redactioneel