Nee verkopen

Uit het leven van de redactie

21-09-2017

Hoe komen jullie aan je onderwerpen? Hebben jullie altijd genoeg kopij?, klinkt het vaak. Ja, de onderwerpen buitelen vaak over elkaar heen de redactie binnen. Hoe? Je hoort wat in de wandelgangen, je leest persberichten, bezoekt vergaderingen van de verschillende medezeggenschapsraden, bekijkt websites, leest kranten en bladen, krijgt telefoontjes en mailtjes, en vraagt onze studentfreelancers - onze oren en ogen in de faculteiten en het studentenleven - wat er speelt.

Een greep uit de artikelen van deze week: WB bezocht drie commissies van de universiteitsraad en hoorde dat autorijders straks misschien voor een parkeerplaats moeten gaan betalen. Collega’s MT en YM waren in Geleen bij de lezing van Nobelprijswinnaar Feringa. Die fietst iedere dag 14,5 kilometer naar zijn werk. Dat doen een paar Observant-journalisten ook. Klein verschil: zij wonnen geen Nobelprijs. En dan de Duitse verkiezingen, die kun je als blad van een universiteit met zoveel Duitse studenten en medewerkers niet stilletjes voorbij laten gaan. We vroegen staf en studenten op wie ze gaan stemmen. Dat blijkt een vraag die Duitsers niet graag beantwoorden. “Er zit niet voor niks een gordijn voor ieder stemhokje.”

We verkopen ook vaker nee. Zo komen de uitslagen van studentensportwedstrijden doorgaans niet in Observant. Waarom niet? Eén, het is boeiend voor vaak een zeer beperkte groep lezers en twee, er is geen beginnen aan om dat allemaal bij te houden. Het kost ons een extra redacteur en die hebben we niet. Vorige week maakten we een uitzondering. Toen hoorden we tijdens het interview met topsporter Maya Kingma per toeval dat de Maastrichtse damestriatleten dat weekend landskampioen waren geworden. Bijzonder, en dus schreven we een artikel erover. Waarop meteen een boze mail kwam: of Observant niet wist dat Sarissa de Vries (ook lid van het winnende team) in hetzelfde weekend vice-Europees kampioen op de lange triatlonafstand was geworden? Dat was toch een veel grotere prestatie? “Half werk dus”, mopperde de mailschrijfster. Hoe dan ook, bij dezen is het toch nog gemeld.

Dit is een redactioneel dat iedere week wordt geschreven door de hoofdredacteur van Observant, Riki Janssen.

Nee verkopen
redactioneel