Open kaart spelen

Uit het leven van de redactie

28-09-2017

Ik vrees dat er deze week wat minder uitbundig geproost wordt bij Tragos en Circumflex. De studentenverenigingen hebben allebei een sanctie - Circumflex een waarschuwing, Tragos verliest een derde van de subsidie, ongeveer 8000 euro - aan hun broek omdat ze zich tijdens de jongste ontgroening niet aan de regels hebben gehouden.

Wat doe je als Observant-redactie als dit bericht via de woordvoerder van het college van bestuur binnenkomt? Je probeert de betrokkenen te spreken (zoals de rector, de voorzitters van de verenigingen, de directeur van het studentenservicecentrum, wie dan ook) om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd. Het zou gaan om lichtere overtredingen bij Circumflex en iets minder lichte bij Tragos. Wat is licht? Mochten eerstejaars niet onder de douche? Is er iemand gewond geraakt door een domme actie van een ouderejaars? Is het aantal uren nachtrust niet gehaald? Heeft een minderjarige toch alcohol gedronken? Of hebben de dames en heren, in navolging van hun Groningse zustervereniging, een sushi-restaurant verbouwd?

We weten het niet. Redacteur WB heeft gebeld, gemaild, geappt, gesmst, maar kwam niet heel veel verder dan de summiere persberichten die op maandag de wereld ingingen, en een anonieme, maar betrouwbare bron die een tipje van de sluier oplicht.

Waarom niet open kaart gespeeld? Waarom niet verteld welke regels zijn overtreden? Al die geheimzinnigheid maakt alleen maar nieuwsgieriger en laait het speculatievuurtje op. Het maakt het ook onmogelijk om als relatieve buitenstaander te beoordelen of Tragos een punt heeft. Die vereniging laat op haar website weten het niet eens te zijn met de straf. In hun ogen was er geen sprake van incidenten. Dat doen ze niet zo maar, vermoed ik, vorig jaar toen ze een waarschuwing kregen, gaven ze nog ruiterlijk toe dat ze in de fout waren gegaan. Is het college van bestuur te streng? Of onderschatten de Tragoten wat er is gebeurd?

Dit is een redactioneel dat iedere week wordt geschreven door de hoofdredacteur van Observant, Riki Janssen.

Open kaart spelen
redactioneel