First World problemen

Uit het leven van de redactie

03-10-2017
  • “Ik had net klapband, nu te voet verder naar de fietsenmaker, dus ben wat later, grrrr.”

  • “Vannacht drie kwartier staan wachten, Yuri, Loraine en ik, op die #%*#@ ordehandhavers. Toen maar naar huis gegaan. Die reportage over het Team Handhaven van de gemeente Maastricht komt deze week dus niet LLL.”

  • “Het zou toch vanavond pas gaan onweren?!?!”

Klein leed uit de Observant-redactie-app. Daar kwam ik op toen ik deze week Raneesha De Silva, een Sri Lankese student Forensische Psychologie, interviewde in het kader van een artikel over de wel zeer internationale classroom (zestien nationaliteiten verdeeld over 24 studenten) van deze tweejarige master. Alles is hier anders, vertelde ze. Op de eerste plaats is het hier veilig, je hoeft niet bang te zijn dat je onderweg van huis naar de universiteit door een aanslag om het leven komt. Maar ook het eten, de mensen, openbaar vervoer, niets is zoals thuis. Ze toonde een foto die laat zien hoe zij het is gewend: een volgepropte trein met een paar passagiers die hangend in de deuropening meereizen.

Je moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als ze onderweg een tak tegenkomen. Het was haar opgevallen dat Nederlanders/westerlingen al klagen als de trein vijf minuten te laat komt, terwijl een Sri Lankees blij is als hij überhaupt komt. “Typisch een First World probleem, zeggen wij in Sri Lanka”, klonk het grinnikend.

Klopt. Waar maken wij ons vaak druk over? Als je leeft onder continue stress van een oorlog of armoede, dan zijn het veelal futiliteiten. Maar ieder bekijkt de wereld vanuit zijn perspectief - precies wat de international classroom studenten leert – en dus hoop ik dat vanavond om 23.00 uur ( poging drie) mijn collega’s niet voor niets staan te koukleumen. En dat die reportage over de buitengewoon opsporingsambtenaren die ’s avonds en ’s nachts de studentenoverlast in Maastricht tot een minimum proberen te beperken, er komt.

Dit is een redactioneel dat iedere week wordt geschreven door de hoofdredacteur van Observant, Riki Janssen.

First World problemen
redactioneel