Fit

Uit het leven van de redactie

10-10-2017

Ons gebouw heeft geen lift, en dus nemen we allemaal iedere dag de trap naar twee hoog. We komen ook bijna altijd met de fiets naar het werk, en op maandagmiddag komt de Health &Fitness Express van UM Sport - lang leve Daniël - langs voor het broodnodige rekken en strekken tijdens de lunchpauze. Er is maar één journalist die er stiekem tussen uitknijpt met de smoes dat hij naar de Albert Heijn moet. Maar ja, hij doet aan tango. Dat is ook hard werken.

Op de vlaaien van Hermans na, leven we best gezond. De Observant-redactie voldoet op dit punt in ieder geval niet aan het oude imago van de journalist: een zuipende en rokende nachtbraker.

Fit clubje dus. Maar niet zo fit, en al helemaal niet zo strak en sterk als de gewichtheffers, bodybuilders en powerlifters die deze week de krant bevolken. Ze zijn gek op gewichten, trainen vaak en houden bijna allemaal een strak dieet aan. Soms laten deze zware jongens en meiden van de UM, zoals junior-redacteur YM ze noemt (zelf ook frequent bezoeker van de gym en geen kleine jongen), de vloer van de sporthal letterlijk trillen als er honderd kilo op de grond stuitert. Dat is nou ook weer niet de bedoeling.

De topsporter van deze week (pagina 6), triatleet en masterstudent Maya Kingma, leeft ook voor haar sport. Ze wil altijd winnen, ziet er graag goed uit, maar het moet wel praktisch zijn. “Als ik tussen twee trainingen les heb, ga ik me niet speciaal opmaken. Dan zit ik gewoon met natte haren in de onderwijsgroep.” Soms gaat ze tijdens het trainen over haar grenzen. Het zorgde er onlangs voor dat ze wereldkampioenschap in Rotterdam aan zich voorbij moest laten gaan. Maar het WK 2018 lonkt al.

Af en toe een break is niet alleen voor topsporters een must. Wie te lang achter zijn pc zit, put zijn brein uit en wordt minder productief, blijkt uit onderzoek. Een micropauze - vijf minuten per uur - is al genoeg om de hersenen te resetten. Op naar de koffiepot dus, of naar de collega een deur verder. Als die tenminste niet ‘weggeflext’ is (zie Albert Bergbroeder).

Dit is een redactioneel dat iedere week wordt geschreven door de hoofdredacteur van Observant, Riki Janssen.

Fit
redactioneel