Proefschrift: ‘Selectie geneeskundestudenten niet beter dan loten’

Maastricht ziet wel verschillen in bachelorfase UM

25-10-2017

NEDERLAND/MAASTRICHT. Geneeskundestudenten die zijn geselecteerd, presteren uiteindelijk niet beter dan degenen die zijn ingeloot. Dat blijkt uit het proefschrift van Nienke Schripsema van de Rijksuniversiteit Groningen. In Maastricht zien de medici wel verschillen.

Schripsema onderzocht het studiesucces van geneeskundestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen, de Erasmus Universiteit en de Vrije Universiteit. Daarbij keek ze naar de hele loopbaan van studenten, zowel in de bachelor- als de masterfase.

In eerste instantie lijken geselecteerde studenten het iets beter te doen. Maar uit nader onderzoek blijkt dat deze studenten waarschijnlijk al een voorsprong hadden omdat ze gemotiveerder en beter voorbereid waren, concludeert Schripsema. Later in de opleiding verdwijnen die verschillen.

Bovendien heeft selectie ook nadelen: het risico dat vaak hetzelfde type student wordt geselecteerd. Uit het proefschrift blijkt inderdaad dat kandidaten met bepaalde karaktereigenschappen (extravert en nauwkeurig) een streepje voor hebben.

Schripsema promoveerde woensdag bij de Groningse emeritus hoogleraar Janke Schotanus. Haar conclusies wijken niet veel af van die van Anouk Wouters, een eerdere promovenda van Schotanus. Ook zij vond geen aanwijzingen dat selectie voor minder uitval zorgt; met de motivatie van geneeskundestudenten zat het sowieso wel snor, of ze nu waren geselecteerd of ingeloot. “Als je heel cynisch bent kun je zeggen dat de ene loterij is ingewisseld voor de andere”, zei hoogleraar Schotanus dit voorjaar tegen het Hoger Onderwijs Persbureau. Ook bij andere opleidingen - ook in Maastricht - klonken toen kritische geluiden over het nut van selectie.

 

Maastricht

De directeur van het Maastrichtse onderwijsinstituut, Mirjam Oude Egbrink, vindt onderzoek naar de voorspellende waarde van selectiemethodes nuttig. “We willen allemaal graag de beste studenten binnenhalen, en beste studenten staat uiteindelijk voor de beste toekomstige dokters. Bovendien kost selecteren geld en je wilt dat uitgeven aan iets waarvan je weet dat het werkt. Daarom doen wij aan de UM ook onderzoek naar de voorspellende waarde van de door ons gebruikte selectieprocedure.” Die procedure is niet overal hetzelfde. “Wij hebben doelbewust elementen opgenomen die nauw gekoppeld zijn aan ons onderwijssysteem.

Uit het onderzoek dat wij momenteel doen, blijkt dat onze selectieprocedure wél voorspellend is voor studieprestaties tijdens de bachelorfase, zowel op cognitief als non-cognitief vlak. Of dit ook zo is tijdens de masterfase is op dit moment nog onderwerp van verdere studie.”

 

Zorgelijk

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt de resultaten van het Gronings onderzoek “erg interessant” en hoopt dat er ook onderzoek komt bij andere selectieopleidingen. “Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, terwijl er nog maar weinig onderzoek gedaan is naar de vraag of dit het gewenste resultaat oplevert”, aldus voorzitter Rhea van der Dong.

Het ISO is bang dat selectie aan de poort de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk zet. Van der Dong: “Dit is heel zorgelijk, want iedereen die wil en kan zou moeten kunnen studeren in het hoger onderwijs, ongeacht afkomst of opleiding van ouders.”

Riki Janssen/HOP, Irene Schoenmacker