MeToo

Uit het leven van de redactie

26-10-2017

Ik fietste - jaren geleden - over de Tongersestraat naar beneden, toen ik op de hoek van de Tribunal een UM-bestuurder en wat mannelijke studenten zag staan. Voor ik kon groeten maakte de hoge baas een behoorlijk seksistische opmerking. De heren lachten, ze vonden het blijkbaar een goeie grap, ik reed verbouwereerd door naar de redactie. Eenmaal daar nam de verontwaardiging toe, wat bezielde die man met wie ik toch een prima werkrelatie had? Ik besprak het met een collega en belde een uur later - met lood in de schoenen - de ‘grappenmaker’ op. Ik zou hem immers nog vaker tegenkomen en wilde dit onaangename voorval uit de wereld hebben. Hij was er niet, maar de volgende dag hing hij bij mij thuis aan de lijn. Hij bood zijn excuses aan, het was niet correct van hem geweest. Het was ook niet de bedoeling geweest om mij te kwetsen. Ik geloofde hem en was opgelucht. Zand erover, besloten we. Maar dat zand ging er niet echt over. Het werd nooit meer ‘normaal’ tussen ons. Hij was opeens gereserveerd en afstandelijk en bleef dat. Schaamde hij zich? Of zat ik vanaf toen in de categorie lastige gevallen?

Ja, ook binnen de academische wereld komt seksuele intimidatie voor. Een kleine rondgang door de redactie levert al snel een handvol MeToo-voorbeelden op. En al vóór de verontwaardiging  over de verkrachtingen, aanrandingen en het machtsmisbruik van filmbons Harvey Weinstein losbarstte, trokken de Maastrichtse studenten van Consent Matters bij de gemeente en universiteit aan de bel. Hun boodschap: neem seksuele intimidatie serieus! Zij vonden gehoor bij de rector en de burgemeester en deden hun verhaal in Observant. In één maand verzamelden ze online zestig verhalen van studenten die te maken hadden met onder andere stalking, billen knijpen, in kruis grijpen, aanranding en zelfs verkrachting. Heftig. Een vraag: waarom hebben ze dit niet bij de vertrouwenspersoon van de UM aanhangig gemaakt? Die krijgt maar heel weinig, te weinig dus, meldingen van deze aard binnen.

(P.S. Opvallend is hoe vaak deze studenten seksuele intimidatie en nachtcafé Alla in een adem noemden. Dat is voorlopig dus afgelopen. De tent is voor een jaar dicht vanwege drugs en wapens.)

Dit is een redactioneel dat iedere week wordt geschreven door de hoofdredacteur van Observant, Riki Janssen.

MeToo
redactioneel