Het oog wil ook wat

02-11-2017

Een paar weken geleden kondigden we met een grote foto van twee afgetrainde sporters (de man met ontbloot bovenlijf, de vrouw in een topje) op de voorpagina een verhaal over ‘de zware jongens en meisjes van de UM’ aan. Gewichtheffers, powerlifters, bodybuilders. Een paar dagen na het verschijnen van die Observant kreeg ik een mailtje van een enthousiaste lezer. “Bloot doet het goed op de cover, de bakken zijn hier al lang leeg.”

Het uiterlijk van Observant doet er toe, het is algemeen bekend dat een goede foto de lezer naar de tekst kan trekken (en dat is wat we willen: gelezen worden!), net als overigens een prikkelende kop en een grappig of juist krachtig foto-onderschrift. De opmaak is hier ter redactie een voortdurend onderwerp van discussie. Net als bij veel collega’s van de geschreven pers woedt hier een strijd tussen foto, tekening en tekst. Wie krijgt de meeste ruimte? De fotograaf, de tekenaar of de journalist? Wie jaargangen van dertig jaar geleden tot nu bekijkt (Observant is aan de 38ste jaargang bezig), ziet dat het beeld bezig is aan gestage opmars, dat de artikelen korter worden en het aantal columns stijgt.

Aantrekkelijkheid, dat is waar het om draait, zonder aan nieuwswaarde en inhoud in te boeten. Sinds de zomer zijn we volop aan het experimenteren met lettertypes, koppen, foto’s. De voorpagina zit niet meer in het strakke stramien van één grote foto en een paar nieuwsberichten, maar mag er iedere week anders uitzien. Deze keer kozen we voor een foto van twee Maastrichtse boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente die de nachtelijke studentenoverlast tot een minimum proberen te beperken) waarmee drie collega’s een nachtje op stap gingen. En voor een foto van de bestsellerauteur Christina Lamb die de Tanslezing komt houden over haar werk als vrouwelijke oorlogscorrespondent. Zij werd in een hinderlaag gelokt door de Taliban en ontsnapte aan een zelfmoordaanslag. In 2013 schreef zij I am Malala (2013), over het zestienjarige Pakistaanse meisje dat door de Taliban werd neergeschoten omdat zij vocht en vecht voor het recht op onderwijs. Maandag 20.00 uur, collegezaal Tongersestraat 53.

Dit is een redactioneel dat iedere week wordt geschreven door de hoofdredacteur van Observant, Riki Janssen.

Het oog wil ook wat
Redactioneel