Muzikale UM’ers spelen in ontmantelde kerk

07-11-2017

Zit er veel muziek in UM’ers? Wie de ledenlijst van het Maastrichtse (koor-orkest) Schütz Monteverdi Consort ziet, zou denken van wel. Niet alleen werd dit ensemble opgericht door prof. Arnoud Arntz (nu honorair UM-hoogleraar experimentele psychopathologie), daarnaast heeft een derde van de dertig leden banden met de universiteit, als (oud-) medewerker of (oud-) student.

Peter Peters, universitair docent aan de faculteit Arts and Social Sciences, voorzitter van het Schütz Monteverdi Consort en de organist, vindt dat niet zo vreemd. “Er zitten veel UM’ers in het amateurmuziekleven in Maastricht. Sinds de komst van de universiteit zoeken medewerkers en studenten aansluiting bij bestaande groepen of richten nieuwe op. De integratie tussen Limburgers en stafleden en studenten is in dit domein echt gelukt.”

Violen, trombones, gamba’s (een strijkinstrument met zeven snaren dat je op of tussen je knieën bespeelt), contrabas, zinken (blaasinstrumenten uit de tijd van Monteverdi), blokfluiten, luit en een kistorgel (mobiel orgel dat meestal in een kist vervoerd wordt). Instrumenten die het consort gebruikt omdat ze voorgeschreven zijn in de muziek van Claudio Monteverdi die 450 jaar geleden werd geboren. Op 18 en 19 november brengen de musici de Maria Vespers van deze Italiaanse componist in Maastricht en Roermond ten gehore. “Hij heeft die verzameling stukken rond 1610 geschreven als een soort proeve van bekwaamheid voor zijn sollicitatie als componist/dirigent voor de San Marco Basiliek in Venetië. Het is heel afwisselend, soms hoor je alleen twee sopranen en een luit, dan weer alle zangers en instrumenten. Het gaat van klein en subtiel naar groots en overweldigend. Monteverdi experimenteerde met de ruimte van de San Marco die heel groot is.”

Dat gaat het consort ook doen in onder andere de vroegere Sint Lambertuskerk aan het Emmaplein in Maastricht. “Het is religieuze muziek die dat religieuze een beetje kwijt is en nu ook muziek op zich is. Wij versterken dat nog een keer door het uit te voeren in een kerk die ontmanteld is. We werken samen met de Toneelacademie Maastricht waardoor het traditionele orkestritueel op losse schroeven komt te staan.” Hoe dat er precies gaat uitzien, wordt op dit moment bepaald. Een ding is zeker, zegt Peters: “Het concert is verrassend en meer dan alleen het horen van muziek.” 

 

Maria Vespers van Monteverdi op 18 (Maastricht) en 19 november (Roermond). Meer info en kaartjes: www.schutzmonteverdiconsort.nl

Muzikale UM’ers spelen in ontmantelde kerk
concert
Auteur: Riki Janssen
Archief Schütz Monteverdi Consort
Categoriëen: nieuws_boven,
Tags: monteverdi

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.