Nederlandse Studenten Turncompetitie voor het eerst in Maastricht

08-11-2017

MAASTRICHT. “En nu op één been, van links naar rechts.” Ruim twintig studenten hinkelen zigzaggend over een turnmat, vorige week woensdag het UM Sportcentrum. Het zijn de leden van studententurnvereniging Saturnus die zich voorbereiden op de Nederlandse Studenten Turncompetitie (NSTC) die op 18 november voor het eerst in Maastricht wordt gehouden.

In totaal zullen er zo’n tweehonderd studenten uit het hele land meedoen aan het toernooi, dat niet alleen voor de besten van de club is. “We hebben zes divisies bij de dames en vier bij de heren”, vertelt Maurits de Jong van de wedstrijdcommissie. “In die laagste klassen zitten mensen die het echt doen voor de gezelligheid of die pas net zijn begonnen met turnen. Zo hebben wij sinds september een jongen die altijd heeft gevoetbald, maar geblesseerd raakte. Nu hij in Maastricht studeert, wilde hij het turnen wel eens uitproberen. Hij doet de 18e ook mee.”

Daarnaast wordt er ook op hoog niveau gesport. “Onze penningmeester Bram Orbons is bijvoorbeeld één van de kanshebbers op een medaille in de eerste divisie. Hij werd tijdens het laatste gewone Nederlandse kampioenschap met zijn team derde in de meerkamp.” Alle niveaus strijden op alle toestellen, maar hoe hoger de divisie hoe hoger de moeilijkheidsgraad en het aantal verplichte elementen in de oefening. Een ander Saturnus-lid om in de gaten te houden is Kevin Leenders. “Hij is net gepromoveerd van de heren 2 naar de heren 1 en maakt kans op een toestelmedaille. We hebben de pech dat we hier geen tribune hebben, maar het publiek kan binnen door het raam spieken.”

Een studentencompetitie is natuurlijk niet compleet zonder een afsluitend feest. “Die feestjes zijn altijd het leukste van het jaar”, zegt De Jong. “Wij zijn een redelijk hechte groep, iedereen blijft lang hangen, ook na het afstuderen. Dat is hetzelfde in de rest van het land, dus je komt altijd mensen tegen die je kent.”

Jaarlijks worden er vier grote toernooien georganiseerd voor studerende turners, telkens in een andere stad. “Wie het mag organiseren, wordt door de bond bepaald. Totdat het nieuwe sportcentrum er was, konden wij nooit iets organiseren, maar vorig jaar hebben we het Nederlands Studentenkampioenschap Springen gedaan en nu dus het NSTC.”

Er is één probleem dat de organisatie moet oplossen voor volgende week: slaapplekken. “We hadden een locatie geregeld waar de deelnemers konden overnachten, maar die was van dezelfde eigenaar als de Time-Out (het café in het UM Sportcentrum dat onlangs failliet ging, red.) en is dus ook failliet. De mensen die al op vrijdag komen omdat ze anders zaterdag niet op tijd hier kunnen zijn, brengen we onder bij leden. Voor de ruim 150 logées na het feest zijn we nog iets aan het regelen.”

Nederlandse Studenten Turncompetitie, zaterdag 18 november 10.00-19.00 uur, UM Sport Exercise Hall, zie Facebook-event voor meer informatie

Nederlandse Studenten Turncompetitie voor het eerst in Maastricht
DSC05242.JPG
DSC05248.JPG
DSC05269.JPG
DSC05272.JPG