Rokjes en fooien

Medewerkerscolumn

14-11-2017

Een paar jaar geleden vertelde een cursusleidster in de pauze iets over haar dochter. Die werkte in de weekenden in een restaurant, en ze was onlangs naar haar werk gegaan in een rokje dat haar moeder nogal aan de korte kant had gevonden. Maar die had ook moeten lachen om de reactie van haar dochter. “Hoe korter de rokjes, hoe hoger de fooien”, had die heupwiegend gezegd. Mijn moeder had daar zeker schande van gesproken. En als het meisje tegelijk met een fooi een klap op de billen had gekregen, dan had ze zich daarover ook niet hoeven te beklagen. Daar heb je het naar gemaakt, zou de generatie van mijn moeder gevonden hebben.

Maar hoewel de stroom van reacties, onthullingen, commentaren en ontkenningen die MeTOO heeft losgemaakt veel herkenbaars bevatte, dit geluid heb ik niet gehoord. Wel dat niet alle mannen misbruik maken van hun maatschappelijke positie. En dat er ook vrouwen zijn die de gaven die zij van moeder natuur mochten ontvangen vanzelfsprekend inzetten voor het behalen van maatschappelijke voordelen - al moest de betreffende journalist daarvoor wel een paar Russische vrouwen aanhalen. Dan was er de onmiskenbare hunkering naar aandacht. Sommigen gingen me too roepen omdat iemand eens een hand op hun knie gelegd had. Anderen zagen kans hun imago wat op te poetsen. Hen was niets overkomen, maar dat kwam omdat ze zo flink hadden opgetreden toen er ongewenste avances werden gemaakt - en dan te bedenken dat sommige slachtoffers eerst gedrogeerd en daarna verkracht zijn.

Ook vond ik geleerde betogen, waarin uitgelegd werd dat ‘consent’, instemming, een ingewikkeld begrip is. Tussen ‘wees welkom’ en ‘aan mijn lijf geen polonaise’ bevindt zich een uitgestrekt grijs gebied vol voetangels, klemmen en reeksen mogelijkheden voor wederzijdse misverstanden. En de grootste moeilijkheid heet Quod licet Jovi, non licet bovi (Wat Jupiter is toegestaan, is het rund nog niet toegestaan). Ja, dank je de koekoek, maar hoe weet je nu of de ander jou geen rund vindt? Dat weet je pas zeker als je de Rubicon bent overgestoken en met open armen bent ontvangen - of een klap voor je kanis kreeg, want dat kan natuurlijk ook. Anderen waarschuwden voor een golf van nieuwe preutsheid. En inderdaad, intussen is gebleken dat Amerikaanse vrouwen die op straat een hartstilstand krijgen, een beduidend lagere kans op een reanimatiepoging van omstanders hebben dan mannen. Kennelijk vanwege de vrees erop aangesproken te worden ongevraagd aan de borsten van een vreemde vrouw te zitten. En tenslotte waren er mensen die erop wezen dat al te expliciet om instemming vragen de legalistische dood in de erotische pot is.

Allemaal tot je dienst, maar waarom heeft niemand het standpunt van mijn moeders generatie laten horen? Omdat, denk ik met Elias in de hand, het algemene oordeel geworden is dat de mannen zich maar hebben in te houden. Dat is wat alle ophef laat zien: niet dat wij mannen gemiddeld grotere varkens geworden zijn, maar wel dat er minder van ons geaccepteerd wordt. Een onvermijdelijk gevolg van de veranderde machtsbalans tussen de mannen en vrouwen.

Nico Baakman, wetenschappelijk medewerker European Studies

Rokjes en fooien
NicoBaakman