Kamerstop in zestien nieuwe Maastrichtse straten

87 straten hebben quotum bereikt

09-01-2018

MAASTRICHT. Vorig jaar zette de gemeente 71 straten op slot wat betekent dat er daar geen studentenkamer meer bij mag komen. Nu zijn daar zestien straten aan toegevoegd. In totaal gaat het om 6 procent van alle Maastrichtse straten.

Aanleiding voor deze toevoeging zijn niet klachten van buurtbewoners, zoals in een aantal media wordt geschreven, zegt Fred Bunk, beleidsadviseur wonen van de gemeente Maastricht. De zestien straten zijn erbij gekomen na de jaarlijkse telling. “Dat is gewoon ons beleid dat in juli 2016 is vastgesteld na overleg met alle belanghebbenden.” Er wonen in deze straten meer studenten dan volgens het zogeheten straatquotum (maximumpercentages) is toegestaan. In wijken rond de binnenstad geldt dat maximaal 20 procent van de woningen door studenten bewoond mag zijn. Voor buitenwijken zoals Heer en Limmel is dat 10 procent. In de binnenstad geldt er geen maximum.
Hoewel de meeste van de 87 straten op of net boven de norm zitten, zoals de Akersteenweg in Heer, Bloemenweg in Heugemerveld en Joseph Hollmanstraat in Brusselsepoort, overschrijdt een aantal die grens fors. Het Orleansplein in Brusselsepoort zit op 33 procent (waar 20 procent is toegestaan). Op de Touwslagersdreef in Belfort is 29 procent bewoond door studenten terwijl 10 procent het maximum is. De Frans van de Laarstraat in Caberg is zelfs goed voor 100 procent, maar daar staan ook maar twee huizen. Gevuld met studenten dus.
In de zomer van 2015 stelde de gemeente haar beleid voor ‘het splitsen en omzetten’ van woningen voor kamers en appartementen vast. De jaren daarop zijn er maatregelen toegevoegd en aangescherpt - waar het straatquotum er één van is – om opeenhoping van studentenhuizen in populaire wijken aan banden te leggen. Het was een vurige wens van buurtbewoners uit onder andere Limmel en Brusselsepoort waar de balans tussen ‘gewone Maastrichtenaren’ en studenten ver zoek is met allerlei irritaties en ervaren overlast tot gevolg.
Het besluit om zestien extra straten ‘op slot’ te zetten, komt op een moment dat zowel vanuit de Universiteit Maastricht en de Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht als de Maastrichtse Studentenraad en politieke partijen zorgen zijn geuit over het tekort aan betaalbare studentenkamers. Vlak voor kerst stuurde de UM een brief aan de gemeenteraad waarin ze de politiek oproept mee te denken over oplossingen, te meer omdat de UM in augustus wederom meer studenten verwacht.
Volgens Fred Bunk deelt de gemeente de zorgen over betaalbare kamers. “We zijn met de universiteit in overleg over hoe we dit probleem kunnen oplossen, onder andere door voor de start van het nieuwe academische jaar meer beschikbaar te maken in het goedkope segment. Grootschalige locaties buiten de woonbuurten hebben daarbij de voorkeur.”

Lees hier meer over de brieven van de VVWM en de Universiteit Maastricht aan de gemeente.

Kamerstop in zestien nieuwe Maastrichtse straten
studentroom
Auteur: Wendy Degens
Flickr.com/ N Sterjna
Tags: gemeente,student&stad

Reacties

Jojet Lysen

Concentratie van panden die kamergewijs verhuurd worden geeft overlast!

Graag wil ik het belang benadrukken van de bouw van campussen.
In mijn buurt is de overlast door de kamergewijze verhuur onaanvaardbaar hoog.
Eén keertje wakker worden vanwege een feestje is niet erg, maar 3 keer per week wel. Verkeerd neergezette vuilniszakken daar valt incidenteel mee te leven, maar in mijn straat staan altijd, elke dag, vuilniszakken. Een paar verhuizingen in je straat moet kunnen, maar in mijn straat wordt ongeveer keer 100 keer per jaar verhuisd. Minstens 10 keer per dag pakjesbezorgers met draaiende motor in de straat is langzamerhand normaal, maar in mijn straat zijn het er zeker 25 per dag. De huidige concentratie van kamerverhuurbedrijven baart irritatie en de bewoners van mijn straat zijn blij dat er uiteindelijk, maar wel laat, maatregelen zijn genomen en dat het gemeentebestuur nu paal en perk stelt aan verdere uitbreiding van de kamer¬gewijze verhuur. Zolang de rente zo laag blijft is het voor beleggers immers aantrekkelijk te investeren in onroerend goed, met als resultaat zij de lusten, minstens 5% rente, en wij, bewoners van wijken met kamerverhuurbedrijven, de lasten, zoals lawaai, vuilnis en fietsen.
De 40-40-40 regel, het quotum van 20% en 10%, en het afstandscriterium beschermen de bewoners tegen een verdere uitbreiding van kamergewijze verhuur. In het verleden hebben de universiteit¬bestuurders altijd moeite gedaan om goede contacten met de stad en bewoners te onderhouden en er voor te zorgen dat de universiteit en stad verbonden waren. Ik hoop dat het huidige College van Bestuur van de UM dit beleid voortzet en campussen gaat bouwen die de overbelaste buurten ontzien en waar het voor studenten fijn wonen is.

Voeg reactie toe

privacy link