Klakkeloos

11-01-2018

Copy and paste. Het gebeurt overal, ook in de journalistiek.  Hoe vaak neemt niet de ene krant, site of tv-uitzending een bericht van een ander medium over. Soms zonder bronvermelding, dit tot ergernis van de redacteur die het oorspronkelijke artikel heeft geschreven. Meer dan eens ook zonder de feiten nog even zelf te checken.

Dat laatste gebeurde deze week met het bericht van de gemeente Maastricht die in zestien nieuwe straten een kamerstop instelt. In totaal mogen er nu in 87 straten geen studentenkamers meer bijkomen omdat daar het vastgestelde quotum (20 procent per straat in wijken rondom de binnenstad, 10 procent in buitenwijken als Heer en Limmel) is gehaald. De website 1Limburg sprak van een “studentenstop” die is ingesteld. “Reden daarvoor zijn de vele klachten die bij de gemeente binnenkomen over overlast. Zo zouden studenten zorgen voor herrie in de nachtelijke uren en wordt er geklaagd over fietsen op de stoep.” Niet alleen de term ‘studentenstop’  is tegen het zere been van de gemeente, zo merkte redacteur WD toen ze dinsdag met een woordvoerder belde. De gemeente wil helemaal geen studenten weren. Het gaat hier om een ‘kamerstop’ en dat is toch echt wat anders. En overlast in de zestien straten is niet de reden: het gaat hier om de uitvoering van gemeentelijk beleid dat een paar jaar geleden - mede op verzoek van buurtbewoners -  is opgesteld om irritaties en overlast tot een minimum te beperken.

De NOS nam het bericht over, met de term ‘studentenstop’ in de kop, en plaatste er een foto uit 2014 bij van voormalig studentenagent Paul Vermin die in gesprek is met leden van de Werkgroep Inkom die de jaarlijkse introductie voor eerstejaars organiseren. Het fotobijschrift suggereert dat er iets aan de hand is: “Wijkagent spreekt studenten aan.”

Maar goed, Observant is niet roomser dan de paus en ook wij maken fouten, al proberen we dat ook in 2018 tot een minimum te beperken.

De redactie van het tv-programma Rambam lijkt het jaar goed begonnen. Zij legden met een verborgen camera (uitzending is op donderdag 11 januari)  ontgroeningen vast in onder andere Rotterdam en Utrecht: vernederingen, fysiek en verbaal geweld, het staat op film. De subsidies van een Utrechtse en een Rotterdamse studentenvereniging zijn ingetrokken. Maar het kan altijd nog erger, meldde het Hoger Onderwijs Persbureau afgelopen dinsdag: in de VS overleden het afgelopen jaar vier studenten tijdens ontgroeningen.

 

 

 

 

 

Klakkeloos
Redactioneel