Snuffelstage

25-01-2018

De eerste keer dat emeritus hoogleraar Maarten van Rossum een college moest geven, was hij bang dat hij al in twintig minuten klaar zou zijn, vertelde het jurylid deze week tijdens een aflevering van De Slimste Mens. Normaal zou ik zo’n opmerking nauwelijks horen of voor kennisgeving aannemen, maar deze week viel hij in vruchtbare grond.

Ik geef namelijk samen met collega WB deze week voor de eerste keer een college. En dat blijkt toch heel iets anders dan het schrijven van artikelen of het interviewen van studenten en medewerkers.

Soms is het goed om een keer over je eigen schutting te klimmen. Dat deden we jaren geleden noodgedwongen. De rode cijfers dreigden en we zochten naarstig naar nieuwe inkomsten. De vraag die we onszelf stelden: wat hebben wij in huis dat anderen zouden willen hebben? Het antwoord was eenvoudiger dan gedacht: wij kunnen schrijven en dat kunnen we anderen leren. En dus ontwikkelden we zes verschillende schrijfworkshops en een summerschool-cursus effectief schrijven. Dat klinkt simpel, maar kostte een hoop werk. De eerste keer dat we ze gaven, vonden we het maar wat spannend. Zo voelt een beginnende tutor zich hoogstwaarschijnlijk ook, begrepen we. Daarna volgden sporadisch korte presentaties in klaslokalen, één keer voor studenten die met de jas nog aan en half onderuitgezakt onze verrichtingen volgden.

En nu geven we een college aan masterstudenten Health Policy, Innovation and Management. Thema: hoe krijg ik de resultaten van mijn onderzoek in kranten, tijdschriften, op tv, radio of internet. Het moet zo interactief mogelijk, liefst met wat schrijfopdrachtjes. En dan blijkt een college voor 160 studenten weer totaal anders dan een workshop voor een kleine groep: komt mijn verhaal over, blijft het boeiend en leerzaam tegelijkertijd, hoe maken we het interactief, enzovoort. En inderdaad, denkend aan Van Rossum: zijn we niet in twintig minuten klaar?

Voor ervaren docenten is dit misschien een fluitje van een cent, voor ons is het nieuw. We leren heel veel, over onszelf, maar vooral over het vak van een ander.  

Jammer dat de snuffelstages alleen voor middelbare scholieren zijn bedacht.

 

 

 

Snuffelstage
Redactioneel