Maastricht Puzzelstad 2027

Medewerkerscolumn

30-01-2018

Knarsetandend zagen de meer ontwikkelde Maastrichtenaren  – die bestaan – dit weekend de openingsceremonie van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 op het journaal voorbij trekken. Velen zullen de WiFi woedend hebben afgekoppeld om even verschoond te blijven van deze schande, want Maastrichtenaren kunnen het natuurlijk slecht verkroppen dat zij het destijds moesten afleggen tegen dat provinciale tochtgat in een onbestemd gebied ergens richting Scandinavië.

Toch gebiedt de eerlijkheid toe te geven dat Maastricht op veel trots kan zijn, maar niet op cultuur. Lokale culturele giganten komen terug in de standbeelden, maar in Maastricht levert dat niet meer op dan een groentevrouw, carnavalsvierder Gijs die net op het toilet is betrapt en een Mozart-imitator in een soepjurk die zijn pruik in brand probeert te steken. In het culturele ligt dus niet de kracht van de stad.

Maastricht kan beter inzetten op het Puzzeljaar 2027. Maastricht is namelijk in hart en nieren een puzzelstad en dan nog in letterlijke zin ook. Dan gaat het dus niet om de chronogrammen, de tijdverzen in potjeslatijn die overal te vinden zijn. Er is weinig puzzelvernuft voor nodig om die op te lossen en het maken ervan kan ook geen groot probleem zijn geweest. MeMento InVenIre bIbaX (denk eraan er nog één te maken, zuiplap!), en je hebt er weer een zeer toepasselijke zo vlak voor de carnaval.

Nee, het gaat om de stad zelf. De argeloze nieuwkomer heeft dat niet meteen door, maar Maastricht zelf is één grote puzzel. Op de een of andere manier werd hier bouwlust altijd getemperd door een drang tot behoud. Ook daarin laat zich het Maastrichtse chauvinisme herkennen. Wat dus op de ene plaats werd afgebroken kwam in duizend stukjes op andere plaatsen weer terug. Voorbeelden zijn er in overvloed. Zo heb je de migrerende gevelstenen, een halve Romeinse brug in het westwerk van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, hele huizenrijen die een meter naar achteren werden verplaatst, complete gevels die verhuisden van Grote Staat naar Stokstraat, het geboortehuis van de Mozart-imitator dat 50 meter werd versjouwd en zelfs de zijgevel van het vorige hoofdgebouw van de Universiteit aan de Tongersestraat 53 is ooit een kwartslag gedraaid.

Een stad moet gebruik maken van waar zij goed in is. In Maastricht is dat Maastricht.

Fokke Fernhout, hoofddocent rechten

Maastricht Puzzelstad 2027
justitia
Auteur: Redactie
Tags: fokke

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.