Vrow Wielemösj gaat naar Amphitryon

30-01-2018

MAASTRICHT. “Maastrichtenaren en studenten gaan perfect samen.” Aan het woord is Zijne Hoege Hoeglustigheid Rolam I, prins carnaval van Maastricht. “Studenten houden net als wij van een fieske (feestje) en een pilske (biertje), misschien nog wel meer dan wij carnavalisten”, klonk het door de microfoon in het met rode, gele en groene ballonnen versierde Student Service Centre (SSC). Prins Rolam I was daar om de zorg voor Vrow Wielemösj, de patrones van het Maastrichtse studentencarnaval, te overhandigen aan een van de vijf studentenverenigingen van Maastricht. Dit jaar is deze eer voor Amphitriyon; tot aan de grote carnavalsoptocht zijn zij voor haar verantwoordelijk.

Voordat de overdrachtsceremonie begon, riep een van de Maastrichtse Tempeleers op het podium de ongeveer veertig aanwezigen in het SSC op om het Maastrichtse carnavalslied van 2018 - of in carnavalstaal: tweeduizend plus twee keer elf min vier - te repeteren. In het lied wordt opgeroepen om met carnaval Maastrichtse muziek te draaien in plaats van hiphop, disco, housemuziek of techno.

Tussen de repetities door werd de carnavalskennis van de bezoekers getest. De strikvraag: “Wie is de patrones van het Maastrichtse carnaval? Vrow Wielemösj of het Mooswief?” De laatste dus, want Vrow Wielemösj is slechts hospita van de studenten.

Repetities klaar, carnavalskennis op orde, laat Zijne Hoege Hoeglustigheid Rolam I maar komen; iets na drie uur kwam hij in polonaise het SSC binnen. Allereerst riep hij de vijf voorzitters van de studentenverenigingen op het podium om samen en in het Maastrichts dialect de ellef gebooje (elf geboden) op te lezen. Deze beloofden onder andere dat ze haar niet zouden meegeven aan “vreem lui” (vreemde mensen), haar “kleier proper houten” (kleren schoon houden), en haar met “twie veut op de groond laote stoon” (twee voeten op de grond laten staan).

Het lot bepaalde dat Amphitryon, de studentenvereniging van de Hoge Hotelschool Maastricht, de patrones dit jaar moet verzorgen. De hotello’s hoeven niet bang te zijn dat Vrow Wielemösj wordt gestolen, deze traditie is in 2016 afgeschaft. De pop is tot aan de carnaval dus gewoon te bewonderen in het SSC.

Vrow Wielemösj gaat naar Amphitryon
Wielemösj