Druk

01-01-2018

Iedere maandagochtend hoop ik dat er vóór negen uur geen telefoon overgaat. Want dat betekent bijna altijd: een zieke. En hoe los je dat op in een klein team met een wekelijkse deadline? We nemen taken over, zetten er nog een tandje bij en als het niet anders kan schrappen we wat. Het zal velen aan de UM maar ook in de rest van universitair Nederland bekend in de oren klinken.

Gelukkig is het ziekteverzuim ter redactie laag. Maar werkdruk is een onderwerp dat steeds weer terugkeert. Belangrijkste klachten: ik voel me een schrijffabriek, ren van het ene artikel naar het andere, werk mijn to-do-lijst af waar letterlijk geen einde aan komt, en last but not least: ik mis tijd om rustig na te denken - noem het lummelen - en dat gaat ten koste van mijn creativiteit. Om over ruimte voor degelijke onderzoeksjournalistiek - een onderwerp tot op de bodem uitzoeken – nog maar te zwijgen. Dat gebeurt dan ook deels in de vrije tijd.

De werkdruk aan universiteiten is hoog, de media staan er weer vol van. De oorzaken zijn bekend: snel groeiende studentenaantallen, achterblijvend personeelsbeleid, een woud aan in te vullen formulieren, hoge publicatiedruk en de ratrace rondom het binnenhalen van onderzoeksubsidies. Ook studenten voelen zich opgejaagd, niet alleen door het bindend studieadvies maar ook door de druk om zo snel mogelijk af te studeren en een zo klein mogelijke studieschuld op te bouwen.

Als redactie schrijf je over dit alles, maar het heeft niet direct invloed op onze werkdruk. Wat dan wel? Vroeger maakte we 36 keer per jaar een papieren krant. In het Nederlands. Dat doen we nog steeds, alleen is het aantal redactionele pagina’s verhoogd en is Observant tweetalig geworden. Verder hebben we een tweetalige website waarop dagelijks nieuwe artikelen verschijnen. Naast het bijhouden van de social media, geven we (zelf ontwikkelde) workshops, summerschoolcursus en af en toe een college. Meer werk dus, met dezelfde club mensen.

We missen ook iets: studenten die zich voor langere tijd aan ons verbinden en zo het vak van journalist leren en wekelijks kopij leveren. We hebben er nog een paar, maar de meesten die zich in augustus als enthousiast als beginnend journalist meldden, vallen gaande de rit af. De studie vraagt te veel, ze komen om in het werk.

Wat te doen aan dit alles? We gaan er intern over praten. Een tijd prikken was niet makkelijk met al die volle agenda’s en parttime aanstellingen. Het wordt volgende week woensdag na de deadline. Tijd: 17.00 uur.

 

Druk
Redactioneel