Benauwd

08-02-2018

Wilt u mijn naam uit het online-artikel halen? Of liever nog: kunt u het hele artikel verwijderen? Regelmatig kloppen studenten bij ons aan met dit soort verzoeken; en wij zijn niet de enige, alle media hebben hier mee te maken. Niet dat ze fout zijn geciteerd of vinden dat ze verkeerd zijn geportretteerd. Nee, ze zijn bang dat die relatief onschuldige uitspraken  hun toekomstige carrière zal schaden. Zo vertelde een ouderejaars ooit grinnikend dat hij “een kei in het verkopen van lulverhalen” was. Een ander meldde dat hij ooit stiekem gluurde naar zijn buurmeisje dat lag te zonnebaden, nummer drie liet trots weten dat hij iedereen onder de tafel kon zuipen.

Wij schrappen in principe geen namen, laat staan het hele artikel. Onze online-versie fungeert als ons archief en dat willen we graag compleet houden.  Toekomstige werkgevers blijken ook lang niet zo benepen en benauwd als menig student vermoedt. Een ronde langs recruiters leerde ons nog niet zo lang geleden dat die heel wat ruimer in hun vel zitten: “Werkgevers snappen heus wel dat het om de studententijd gaat, daar kijken ze echt wel doorheen. Als het nou gaat om heel gênante foto’s en je wilt een diplomatenfunctie, ja dan kan het lastiger worden. Maar zolang het niet te schunnig is, prikt men er wel doorheen.” Kortom: zij zijn ook jong en vaak student geweest.

We schrappen dus in principe niet, maar we hebben in het verleden enkele uitzonderingen gemaakt. Zo was er de student die door het Observantartikel steeds aan de voor hem traumatische brand in zijn studentenhuis werd herinnerd. Steeds opnieuw werd hij erop aangesproken. En last but not least de bachelorstudent die vol bravoure verkondigde dat hij de “befkoning” van zijn dispuut was. Ja, dat wilde hij in de Observant hebben, geen probleem, vertelde hij de ietwat bezorgde dienstdoende journalist. Twee jaar later en klaar om de arbeidsmarkt op te gaan, dacht hij daar toch wat anders over. Zijn naam is niet meer traceerbaar. Ik hoop dat hij een mooie baan heeft gevonden.

 

 

Benauwd
Redactioneel