Annadalcampus of Randwyck

Twee opties voor tijdelijke studentenhuisvesting

07-02-2018

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht presenteerde dinsdagavond voor de gemeenteraad een tweede oplossing voor het tekort aan betaalbare studentenkamers: uitbreiding op de Annadalcampus. Voor 250 containerwoningen in Randwyck werd in december al gepleit. Op de vraag welke de voorkeur heeft, antwoordt Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur van de UM: “Wat het haalbaarste is.”

Tijd lijkt de belangrijkste factor in dit dossier. Vóór 15 augustus wil vicevoorzitter Nick Bos extra tijdelijke huisvesting om nieuwe problemen te voorkomen. Afgelopen december trok de universiteit aan de bel; meer dan in andere jaren zochten studenten zelfs in november en december nog naar een geschikte en vooral betaalbare kamer. “We hebben de gemeente aangesproken, zij zijn immers hoofdverantwoordelijke voor het woonbeleid voor alle inwoners”, maakte hij duidelijk in zijn presentatie.

De gemeente erkent het piekprobleem en heeft de afgelopen weken een quick scan laten uitvoeren van grootschalige complexen, zoals Randwycksingel 22, schoolgebouw Sint Theresiaplein 20, het voormalige call center van Mercedes Benz aan de Gaetano Martinolaan en het Tebodinpand aan de Franciscus Romanusweg. Ze voldoen allemaal niet aan de wensen. Blijven twee opties over: 250 containerwoningen in Randwyck (oude Calatrava campus gebied) of extra kamers op de Annadalcampus, achter de rechtbank, waar het Guesthouse al huist.
De beoogde containerwoningen stonden eerder in Amsterdam, op een groot complex achter de Bijlmergevangenis. Nu ze daar na tien jaar weg moeten, kunnen ze naar Maastricht worden versleept. Studenten gaan uiteindelijk zo’n 250 à 300 euro per maand betalen. Maar of het project voor augustus klaar kan zijn, is zeer de vraag.

“Hoe snel kunnen we als stad schakelen om dit mogelijk te maken?” klinkt het vanuit de gemeenteraad. “Randwyck voldoet niet aan het bestemmingsplan”, zegt verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam. “Er zijn maar maximaal drie woonlagen toegestaan.” En dat terwijl de containerwoningen vijf hoog moeten worden gestapeld. Dat vergt dus een verandering van het bestemmingsplan. Een snelle procedure wordt lastig, omdat er onder andere bodemonderzoek nodig is, legt de wethouder uit. “Ik weet niet 100 procent zeker of we dat gaan redden.”

Annadal klinkt realistischer. Het gaat hier om een inpandige uitbreiding van 100 tot 135 onzelfstandige kamers in een gebouw waar al studenten wonen. Daarnaast rekent de UM op een tijdelijke uitbreiding van zo’n 125 kamers in een ander pand dat op de nominatie staat voor sloop. De eigenaar is akkoord, zegt Bos, maar ook hier moet het bestemmingsplan worden aangepast: van zelfstandig naar onzelfstandig wonen. De huurprijs ligt doorgaans wel hoger dan in Randwyck: 350 à 450 euro (slechts een klein deel is goedkoper dan 350 euro).
Ook het draagvlak in de omgeving kwam ter sprake. Bos: “We zitten al met studenten op Annadal en als ik goed geïnformeerd ben, loopt het daar naar behoren. Ik denk dat daar de landing het lichtst zal zijn.”

De voorstellen worden uitgewerkt met daarin vooral aandacht voor de snelheid waarmee een en ander in gang kan worden gezet. De UM zal het project (zo nodig) zelf financieren en ontwikkelen en ook de exploitatie en het beheer voor eigen rekening nemen.

Annadalcampus of Randwyck
container