Tijd

Uit het leven van een gasthoofdredacteur

08-03-2018

‘In het westen hebben ze horloges, maar wij hebben de tijd.’ Het is een Afrikaans spreekwoord – ik heb ontwikkelingswerk in Malawi gedaan – dat me te binnenschoot toen ik het interview las met Johan Strijckers in deze uitgave. Hij vertelt het indrukwekkend verhaal hoe hij de dood in de ogen keek bij een ernstig auto-ongeluk. Daarna liet hij op zijn onderarm tatoeëren: Time is an illusion. Deze woorden zijn Johans’ testimonium. Hij is zich er meer dan ooit van bewust dat de ‘extra’ tijd die hij heeft gekregen vraagt om het maken van grote keuzes.
Is voor onze samenleving ook niet de tijd rijp om grote keuzes te maken? Blijven we volharden in het polariseren, een plaag van deze tijd, of zoeken we actief naar consensus? Ach, het eerste is zo makkelijk. Oud-rector Hans Philipsen legt in zijn bijdrage uit hoe dat zit.
In elk geval zoeken het bestuur van de universiteit en de gemeente wel constant naar consensus. Maastricht heeft namelijk als stip aan de horizon verder uit te groeien tot een internationale universiteitsstad met een top leef-, studie- en verblijfsklimaat. Een stad die permanent innoveert. Het is een stevige opgave. Op zulke momenten kan er een discours ontstaan over de te volgen strategie, prioriteiten en verantwoordelijkheden.
Ik ben ervan overtuigd dat een debat als dit ons samen sterker maakt. De praktijk bewijst dat trouwens, want Maastricht zet als jongste universiteitstad van Nederland stevige stappen voorwaarts. Welke? Wethouder Bert Jongen van studentenzaken legt het in een interview uit. Sla het niet over. Een korte spoiler uit dat artikel wil ik me permitteren. In Maastricht zien we studenten niet als passanten maar als Maastrichtenaren, zegt de wethouder. En zo is het!
In elk geval is de studentenhuisvesting in onze stad hyperactueel op dit moment. De discussies hierover zijn niet van de lucht. Soms bemerk ik dat er slecht geluisterd wordt. Doe zoals het hoort in een kwalitatieve dialoog: neem de tijd voor elkaar en maak onderscheid tussen feiten en meningen.

Dit is in een kort tijdbestek wat deze uitgave van Observant te bieden heeft. Alle reden om er even voor te gaan zitten.
 

Annemarie Penn-te Strake, ‘tijdelijk’ hoofdredacteur, burgemeester van Maastricht

 

 

Tijd
Gasthoofdredacteur Annemarie Penn-te Strake
Auteur: Redactie
Simone Golob
Tags: redactioneel,gasthoofdredacteur

Voeg reactie toe

privacy link