Gehaaid

15-03-2018

Nepnieuws. Dan denk je aan Russische trollen, uitspraken van Donald Trump, of de grap die het comedy platform Boom Chicago tijdens de jongste vorstperiode met de NOS uithaalde. Een actrice stond met microfoon op een bevroren Amsterdamse gracht en deed zich voor als een verslaggever van de Amerikaanse zender CNBS en daarmee collega van NBC-presentator Katie Couric. Die laatste verkondigde tijdens de opening van de Olympische Spelen dat Nederlanders zo veel medailles op de ijsbaan winnen, omdat de schaats in de winter een belangrijk vervoermiddel is. Couric bood uiteindelijk haar excuses aan voor deze flater.

Tijdens het interviewtje met de NOS-journalist  vertelde de nep-verslaggever onder andere dat ze de opmerking van Couric wilde rechtzetten. De NOS ontdekte een paar dagen na de opname dat het om een grap ging.

Nepnieuws is niet hetzelfde als een fout in de verslaggeving. Neem de Keuzegids Masters 2018 die vorige week verscheen. Observant berichtte in eerste instantie dat er negen Maastrichtse opleidingen het keurmerk topopleiding kregen. Foutje. Dat waren er tien. Onder het kopje Transnationale Universiteit Limburg (de UM zit niet alleen in Maastricht, maar ook in Venlo en bijvoorbeeld het Belgische Hasselt) stond de master Data Science for Decision Making die een 8,8 van de studenten kreeg. Die hadden we gemist. Een oplettende lezer wist beter.

Diezelfde Keuzegids was voor de Open Universiteit aanleiding voor een persbericht, eind vorige week. Daarin verkondigde de Heerlenaren: “De Open Universiteit staat ook met haar masteropleidingen in de top 3 van de veertien universiteiten.” Hoe kan dat? Ze staan immers laatste in de categorie ‘kleine universiteiten/deeltijd’ waaronder drie instellingen - door de Keuzegids ‘universiteiten’ genoemd - vallen: Tiass Business School (eerste plaats) en Breukelen Nijenrode (tweede plaats) en de OU.

Kijk je naar de rapportcijfers van alle instellingen - veertien universiteiten en Nijenrode en Tiass - dan staat de OU op de vijfde plaats. Tias voert de lijst aan, gevolgd door Wageningen. Maastricht staat in de middenmoot.

De OU laat de twee naaste concurrenten weg uit het persbericht. Is dat per se fout? Het is in ieder geval een gehaaide manier van communiceren.

Gehaaid
Redactioneel